Szórakozás / Kultúra · 2022.06.01.

Magyar Kórusok Találkozója

Veszprém Város Vegyeskara és a Veszprémi Programiroda Kft. június 3. és 5. között harmadik alkalommal rendezi meg a Magyar Kórusok Találkozóját Veszprémben. A rendezvény a Kárpát-medencében, határon innen és határon túl tevékenykedő magyar kórusoknak teremt egyedülálló találkozási lehetőséget.

Az első napon, június 3-án 19 órától a fesztivál házigazdája, Veszprém Város Vegyeskara és kóruscsaládja mutatkozik be repertoárjával. Az esten fellép az oratóriumkórus, a VVV Vokál és a Dúdoló Népzenei Műhely.

A Magyar Kórusok Találkozója második napján, június 4-én 14.30-tól karnagyi műhelymunkára kerül sor. A nyíregyházi Cantemus Gyermekkar nyilvános próbája lehetőséget ad betekinteni a világszerte ismert Cantemus Kóruscsalád életébe, oktatási módszereibe. Szabó Dénes Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy, zenepedagógus, a kóruscsalád vezetője, kiváló karnagya megismerteti az érdeklődőkkel egy koncert előtti próba hangulatát, alkalmazott módszereit. A karnagyi műhelymunkában beszámolnak tapasztalataikról a vendégkórusok karnagyai is. A kórusok működéséről, a működtetés kihívásairól mondják el tapasztalatikat, jó gyakorlataikat. A műhelymunka nyitva áll a vendég kórusok és a külső érdeklődők számára egyaránt.


A program kiemelt eseménye az összetartozás napján, június 4-én 18 órakor kezdődő gálaműsor lesz. Ezen négy vendégkórus műsorát hallgathatjuk meg. A vendégkórusok: a Concordia Vegyeskar a felvidéki Komáromból Stubendek István karnagy vezényletével, az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus, karnagyuk Beszédes Margit, a száz éve alapított várpalotai Bányász Kórus, karnagyuk Borbás Károly és a Cantemus Gyermekkar Nyíregyházáról, Szabó Dénes karnagy irányításával.

A vendégek és a vendéglátó Veszprém Város Vegyeskara kóruscsaládja öt művet közösen is előad, amelyek bemutatását közös próbák előzik meg. A repertoárt a meghívott kórusok karnagyai és Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskara karnagya, a találkozó művészeti vezetője alakítják ki.

A gálaest a műsort követően a Kőris zenekar közreműködésével táncházzal folytatódik. A résztvevő kórusoknak és a meghívott vendégeknek lehetőségük lesz kötetlen hangulatú közösségépítésre, kapcsolatok kialakítására.

A találkozó harmadik napján, június 5-én a meghívott kórusok közül a Concordia Vegyeskar a Szent Margit-templomban 10 órától, az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus a Regina Mundi-templomban 11 órától közreműködik a misén, majd rövid koncertet is ad. A nyíregyházi Cantemus Gyermekkar vasárnap 17 órától a tihanyi apátsági templomban fog énekelni.

A képen Veszprém Város Vegyeskara egy korábbi kórustalálkozón


[fbcomments]