Életkönyv · 2021.08.12.

MAGYAR FALVAK – Elöregedés, népességfogyás

A Gazdaságkutató Intézet kutatói szerint az elöregedés és a népességfogyás országos probléma, sok települést sújt a nemzetközi és belső elvándorlás. A magyar falvak egyötödét fenyegeti lassú kihalás a GKI szerint.

Magyarország egyik kezelendő kihívása az elöregedő társadalom, írja a Forbes.hu hivatkozván a KSH adataira. A kimutatások szerint 2010 és 2020 között a 18 év alattiak népességen belüli aránya 18-ról 16 százalékra csökkent, a gyermeket már nagy valószínűséggel nem vállaló 40–59 év közöttiek aránya pedig 28-ról 30, míg a 60 év felettiek aránya 22-ről 26 százalékra nőtt. (A statisztikában nem szerepel az időközben külföldre távozó 350 ezer, jellemzően 50 év alatti polgár.)

Az elöregedő társadalom az egészségügyi rendszer számára jelentős kihívást jelent a jövőben, hiszen csak az utóbbi egy évben folyamatosan nő a betöltetlen háziorvosi praxisok száma, több mint 200 helyen helyettesítéssel kell megoldani a működtetést. 


A magyar falvak jelentős hányadában szociális, bentlakásos intézeti helyekre pedig éveket kell már most is várni, miközben az igény ezekre folyamatosan nő. A GKI szerint a települések jelentős részén inkább az egészségügyi és szociális ellátásra kellene költeni az állami és önkormányzati pénzeket a sport- és hitéleti célú, vagy egyéb presztízsberuházások helyett.

Fotók: a szerző


[fbcomments]