Kultúra · 2023.01.31.

Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen

Sokan felkapták a fejüket a forbes.hu cikke nyomán, amelyben azt kérdezik, ki ez a fiatal magyar művész, akinek képregényszerű festményeivel megdőlt a magyar aukciós rekord? Munkáiért dupla annyit fizetnek, mint például Maurer Dóráért. A 30 éves Bozó Szabolcs jókor volt jó helyen.

Bár nyilván a magyar galériások előtt sem volt ismeretlen, mégis egy spanyol galériás látta meg Bozó Szabolcsban a lehetőséget, és indította el a világhír, az aukciós rekord felé. Azzal, hogy azért meg volt alapozva ennek a sikernek a lehetősége, mert előtte már cikket közölt róla az artnet news, amelynek ingerküszöbét egyébként nem igazán érik el magyar művészek. Továbbá meghívták a kaliforniai The North Hill rezidenciaprogramra, amelyet napjaink leghíresebb gyűjtőinek egyike, a fiatalok művészete iránt elkötelezett Stefan Simchowitz finanszíroz. Ezután jött az L21 spanyol galéria, és ez a találkozás belépőt adott számára a művészvilágnak abba a kategóriájába, amelyről a többség egész életében csak álmodik.

aukciós rekord, Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen

Bozó Szabolcs 30 éves, autodidakta, pécsi származású, Londonban élő, nagyon egyszerű fiatalember, aki legalábbis az artmagazin.hu-nak adott interjú alapján, egyáltalán nem szállt el önmagától. Inkább mintha ő maga is csodálkozna a hirtelen jött világsikeren. Festészetet egyáltalán nem tanult. Akart ugyan, de nem vették fel a soproni iparművészetire. Mérgében meg sem állt Londonig, ahol a közelmúltig takarított, pincérkedett. Üres perceiben a számlatömbjére rajzolgatott . Ezeket a cuki, gombszemű szürreális állatfigurákat, amikkel egyszeriben híres lett.


aukciós rekord, Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen

De ehhez kellett még Nemes Marcell festőművész, aki pont őt találta meg Londonban, hogy közösen béreljenek egy műtermet. Innen kezdve adott volt minden, eszközök, inspiratív környezet – és aukciós rekord.

Mit találhatott el Bozó Szabolcs, akár akaratlanul is, ami miatt a mai pénzes harmincasok, negyvenesek kapkodnak a képeiért? Szerintem pont ennek az új generációnak az életérzését, amelyiknek elege van a durva dolgokból, az eszelős politikából, a mindenféle deformációkból, és egy kis cukiságra vágyik. Mélyreható felismerések helyett mesére, szelíd furcsaságokra. Ez az a nemzedék, amelyik mára vezető pozíciókba került, van pénze, vásárol, de belül gyermek maradt. Mondhatnám azt is, hogy infantilis. Nem a létfenntartás a problémája, hanem a lét elviselése. Szürreális gyermekrajzok kellenek neki. Ártatlan természetesség, ami egészségesen zajos és színes.

aukciós rekord, Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen
Bozó Szabolcs: A katicabogár türkiz csizmában

Voltak már jelek, hogy errefelé megy a művészeti piac, az utcai graffitiművészből üstökösszerű sikerrel világsztárrá vált Basquiat és Banksy. Vagy a giccsművész Jeff Koons. Vajon giccs-e, amit Bozó művel? Majd az esztéták elvitatkoznak rajta. A piac mindenesetre értékeli, mint ahogy azt a magyar aukciós rekord is mutatja. A Forbes cikkéből kiderül, Bozó Szabolcs festményei közül volt, amelyért több mint 50 millió forintot fizettek. Ez nem rendhagyó, mert a Sotheby’s, valamint a Christie’s tavalyi hongkongi aukcióin is csaknem ennyiért keltek el képregényszerű munkái. Ahhoz képest, hogy igazából tavaly robbant be a művészeti világba, már a 2022-es évi teljes aukciós forgalma meghaladta a magyar kortárs képzőművészet nagyjainak teljesítményét. A Forbes cikke mellékleteként megjelent táblázatban első Bozó Szabolcs 401 millió forint teljes tavalyi aukciós forgalommal, második Keserü Ilona 313 millió forinttal, harmadik Maurer Dóra 216 millió forinttal, negyedik pedig Bak Imre 211 millió forinttal.

aukciós rekord, Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen
Bozó Szabolcs: Operator, 2020. Forrás: news.artnet.com/artmagazin.hu

Vigyázat, forintban számolunk! Majd ha dollárban lesz ugyanennyi, mert az sem kizárt. Pár évvel ezelőtti hír volt, hogy Basquiat hatalmas festményét, amely egy koponyát ábrázol, 110 millió dollárért vette meg egy punkzenészből lett japán milliárdos. Online lemez- és ruhakereskedő. Körülbelül ez lehet az a kategória, amelyik Bozó képeit is vásárolja és képes őrült pénzeket adni azért, ami megtetszik neki. Van tehát még hova fejlődni.

aukciós rekord, Magyar aukciós rekord: Jókor volt jó helyen

Bozó Szabolcs idén New Yorkban készül nagy bemutatkozásra. Egy év alatt volt már önálló kiállítása Pekingben, Londonban, Sanghajiban, Brüsszelben és Palma de Mallorcán.

Vezető képünkön: Bozó Szabolcs 30 éves, pécsi származású autodidakta festő. Berobbant a londoni művészvilágba, Fotók: m woods és a művész instagram oldaláról


[fbcomments]