Gazdaság / Közérzet · 2023.01.15.

MAGYAR ABSZURD – Ne spórolj, mert megbüntet az állam!

A kormány még szeptemberben felszólította az önkormányzatokat, 25 százalékot takarítsanak meg az energiafelhasználásukból. Megtették. Most viszont dicséret helyett a megyei szolgáltatókra havi százmilliós kötbért vetnek ki, amiért kevesebb energiával is beérték. Ez már nem a kis magyar abszurd, ez a nagy.

Van az a vicc a nyuszikáról és a sapkájáról, amit mindenki ismer. Na, ezt adja elő a kormány most az energiafelhasználással.  Büntet akkor is, ha sok fogy, büntet akkor is, ha kevés. Magyarázat nincs, ha csak az nem, hogy így akarja pótolni az elhibázott döntések sorozata miatt elúszó költségvetési hiányt.

Az időjárás eleddig kegyes volt a fogyasztókhoz, az átlagosnál több fokkal melegebb ősz és tél a polgároknak, valamint az önkormányzatoknak kedvezett. Sikerült jelentős mennyiségű energiát megtakarítani. Ehhez hozzájárult még az intézmények összevonása és bezárása. Magyar abszurd, hogy az önkormányzatok el is nyerték méltó büntetésüket, fizethetik a százmilliós kötbért a kormányutasítás betartásáért, no meg a józan ész diktálta takarékosságért.


A kormány azokat az önkormányzatokat sújtja a leginkább, amelyek saját forrásból és uniós pályázatokból, környezetkímélő technológiák kialakításával igyekeztek megoldani a fűtést, mint például Szegeden. A Tisza-parti városban a termálvizet hasznosítják, így kevesebb gázra volt szükségük, amit az állami tulajdonban lévő MVM-től vásároltak. Rekordáron.

Az őszi díjakról még az augusztusi árakon kötötték a szerződést, amikor 300 euró volt a földgáz. Október végén 135 euró, novemberben 112. Az MVM leverte rajtuk az át nem vett gáz árát csakúgy, mint a miskolciakon. A szombathelyiekkel egyelőre még egyezkednek. 25 százalék kötbérre tartanak igényt, ha többet fogyasztanak a cégek, de ugyanennyi kötbért követelnek akkor is, ha takarékoskodnak.

Konkrétan a Szegedi Távhőszolgáltató csak októberben az „alulvételezés” miatt 190 millió forint kötbért fizetett az MVM-nek, mert 37 százalékkal kevesebb gázt használtak, mint a hároméves átlag. Decemberben 100 milliót kellene. Tombol a magyar abszurd.

A szegediek és a miskolciak a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatalhoz fordultak az abszurd megoldás miatt, ám ők mossák kezeiket, azt állítják, nem szólhatnak bele a piaci folyamatba. Magyarul az egyik állami cég nem vitatkozik egy másik állami céggel akkor sem, ha abszurd dolgot követel.

Fotó: A geotermikus beruházás ismertetője az egyik szegedi hőközpont épületén (Móra Ferenc Sándor / Telex) 


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]