Kultúra · 2020.08.10.

MAGDOLNA – Szeptember 17-étől a mozikban

A Veszprém megyében forgatott Magdolna című új magyar játékfilm szeptember 17-étől kerül országszerte a mozikba, és elkészült a film előzetese, plakátja is.

A Magdolna Buvári Tamás játékfilmje, gyártója és forgalmazója a veszprémi Szeretfilm Stúdió. A film közösségi finanszírozásban valósult meg, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa Veszprém–Balaton 2023 programsorozattal.


A film Magdolna két drámai napját mutatja be. Egy napsütéses napot, amikor 1933-ban, az akkor 12 éves lány a további sorsát befolyásoló, rejtélyes „üzenetet” kap, és a fiatal felnőtt utolsó napját, amelyben elkerülhetetlen számára az áldozathozatal és a halál. Ez utóbbi nap a II. világháború egyik utolsó napja Magyarországon, amikor az orosz hadsereg megérkezik a balatoni régióba, és egy orosz katona meggyilkolja Magdolnát.
A film fényképezéséért 2020 februárjában Tóth Zsolt elnyerte a III. Kovács László és Zsigmond Vilmos Operatőr Verseny díját.
A film díszbemutatója a Veszprém–Balaton Filmpikniken lesz szeptember 4-én, nyilvános premierje a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválon szeptember 9-én.
– Filmünk visszatérés a fekete-fehér filmhez, Tóth Zsolt operatőr barátommal ugyanis három első közös filmünket ezzel a technikával készítettük, akkor még 35 milliméteres filmre forgatva – mondta Buvári Tamás. – A Magdolnát vizualitása határozza meg. Hisszük, hogy az érzelmekre ható, szuggesztív képeken keresztül olyan dimenziók nyílhatnak meg a nézők számára, amelyek szavakkal nem elmondhatók. Ehhez a drámához, vagy inkább görög sorstragédiához jól áll az emberi arcot középpontba állító fényképezés, a meditatív tempó, a hosszabb beállítások. Igaz, a két különböző napot némileg eltérő stílusban igyekeztünk ábrázolni. Úgy érzem, az alkotók most nagyon egy hullámhosszon voltak a zene, a vágás, a hangkulissza és a fényelés terén, és végül gyönyörű 4K-s mozikópia született. Érdekes, hogy például Nagy Katica főszereplővel többek között a kedvenc filmjeink megegyezése hozott össze bennünket, ezek nem meglepő módon a Werckmeister harmóniák és a Stalker.

A film zeneszerzője Szirtes Edina Mókus, a főszereplői Nagy Katica és Buvári Villő, szereplői többek között Danis Lídia, Trokán Anna, Turós-Máté Kinga, Hegyi Zoltán, Fehér László, Horváth Csaba.

A film előzetese itt megnézhető.

MAGDOLNAPOSTER_70x100-page-001

 


[fbcomments]