Kultúra · 2020.02.08.

MAGDOLNA – Díjazták a film operatőrét

A Magdolna című film operatőre, Tóth Zsolt elnyerte a Kovács László és Zsigmond Vilmos Magyar Operatőr Verseny díját a film fényképezéséért.

A díjat a Magyar Operatőrök Szövetsége ítéli oda minden évben. Az eredetileg Aranyszem Operatőr Díj három éve viseli a két világhírű magyar operatőr nevét, akik fantasztikus szakmai pályát futottak be Amerikában, és olyan filmek operatőrei voltak, mint a Szelíd motorosok és A szarvasvadász.


A Magdolna alkotói hatalmas sikernek élik meg Tóth Zsolt operatőri díját, hiszen a filmet még be sem mutatták, utómunkáján az utolsó simítások folynak. A zsűri kiemelte a film emberközpontú és az emberi arcot középpontba helyező, magas színvonalú fényképezését, az aprólékos világítást, az összetett kameramozgásoknak a film dramaturgiáját segítő, azt szépen kiemelő funkcióját.

Jelenet a filmből. Magdolnát Nagy Katica játssza

Jelenet a filmből. Magdolnát Nagy Katica játssza

A Magdolna díszbemutatója március 23-án, Bódi Mária Magdolna halálának 75. évfordulóján lesz Veszprémben. Moziforgalmazásáról még folynak a tárgyalások, várhatóan ősszel kerül a magyar mozikba.

A díjat a Bándon élő Buvári Tamás, a film rendezője vette át, mert Tóth Zsolt egy Hosszú Katinkáról készülő dokumentumfilm operatőreként épp Nizzában tartózkodik.

Nagy ajándék, ha egy rendező-operatőr páros sokat tud együtt dolgozni és lelkileg is közel állnak egymáshoz – mondta Buvári Tamás. – A forgatás feszült légkörében nagyon fontos az egymásra hangoltság, az érzékenység, hogy egy-egy szemvillanásból megértsük egymást. A Magdolna volt Zsolttal a nyolcadik közös filmünk. Első filmünket, az Életbevágó című televíziófilmet 2000-ben mutatták be, a film operatőri és rendezői díjat is kapott a Kamera Hungárián, az akkori televíziófilm fesztiválon. Hálásak vagyunk, hogy a Magdolnát elkészíthettük. Reméljük, sokan meg fogják nézni az országban, még többen ismerik meg Magdolna csodás személyét, élettörténetét, és a film jó hírével tovább erősödik Veszprém filmes kultúrája.

Nagy Katicával, a film főszereplőjével készült interjúnk itt olvasható.


[fbcomments]