Közérzet · 2022.08.15.

Mádl Ferenc Emlékház lesz Bándon

Bánd önkormányzata és a veszprémi SzeretFilm Stúdió közös szervezésében mutatták be augusztus 12-én a Mádl Ferenc Emlékház és Német Nemzetiségi Kiállítótér elnevezésű projektet Bándon, a Steierlein Katalin Közösségi Házban.

– Az önkormányzat igyekszik a legoptimálisabban és leggazdaságosabban óvni és fenntartani a tulajdonában lévő ingatlanokat – mondta Steigervald Zsolt, Bánd polgármestere. – 2021-ben Bánd önkormányzata civil kezdeményezésre a Mádl Ferenc Emlékház és Német Nemzetiségi Kiállítótér megvalósítását tűzte ki célul a falu központjában álló Szent Anna-templom és a Mádl Ferenc-szobor mellett. Ennek érdekében egyeztettünk a Veszprémi Építész Műhely Kft.-vel, és felkértük Kovács Dávid okleveles építészmérnököt a látványtervek és a projekt költségvetésének elkészítésére. Jelen pillanatban az emlékház műszaki terveinek elkészítése zajlik. Közben a tér északi oldalán már készül a teret lezáró épület, amely egyúttal lesz biciklis pihenő és a falu régi mezőgazdálkodását bemutató kiállítótér.

Az emlékházprojektet a Bándon élő Buvári Tamás filmrendező, producer kezdeményezte az önkormányzatnál. A testület, együttműködésben a Német Nemzetiségi Önkormányzattal megszavazta az ötlet támogatását.


– Mádl Ferenc halála után az életműhöz képest szerényebb emlékezéskultúra övezte a volt államelnököt és szellemi örökségét, ezért is készítettem el 2019-ben a Mádl Ferenc Emlékház projekttervet – mondta Buvári Tamás. – Az emlékház megfelelő lehet arra, hogy a szellemi örökséget tovább lehessen adni a fiatal generációk számára. Ennek érdekében korszerű, modern, jól használható és látogatható épületet kell tervezni és megvalósítani a Bánd központjában álló volt tanítói lakásban.

Megemlítette, hogy tavaly, Mádl Ferenc halálának tizedik évfordulója alkalmából a Nemzeti Emlékezet Bizottság kiállítást rendezett a Fiumei úti sírkertben, és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet elkészíttetett egy dokumentumfilmet, amit az est folyamán le is vetítettek.

Az emlékház látványtervét Kovács Dávid mutatta be az érdeklődőknek:

– A templom előtti tér építészeti fejlődés következő állomása lehetne az emlékház, amelynek létrejöttével egy három épület tagolta udvarszerű közösségi tér is megvalósulna. Az emlékházkomplexum olyan belső terekkel rendelkezne, amelyek kisebb-nagyobb rendezvények, megbeszélések, kihelyezett oktatási órák, közösségi együttlétek megtartására is alkalmas lenne. Fontos célunk volt a tervezésnél a multifunkcionalitás kialakítása és a fenntarthatóság.

Az emlékház kialakításához szükséges költségvetés 25 százaléka már megvan. A község és a SzeretFilm Stúdió folyamatosan pályáznak, keresik a forrásokat. Abban már biztosak a projekt elindítói, hogy szükség lesz társadalmi munkára – ami jót tesz a közösségnek –, ahogyan az a templom felújításakor is történt.

A Mádl Ferenc születésének 90. és halálának 10. évfordulója alkalmából készült dokumentumfilm ezen a linken nézhető meg. A filmet a Mádl Ferenc Emlékbizottság közreműködésével és Kálomista László rendezésében az MTVA készítette.

A vezető képen Mádl Ferenc. Fotó: Kisbenedek Attila/ AFP

Látványfotók: Veszprémi Építész Műhely Kft.

Kép forrása: AFP

[fbcomments]