Kultúra · 2016.05.25.

MACSKÁK – Az arisztokrata és a félszemű

Szilágyi Von Neuwirth Zoé cicás festményeiből nyílt kiállítás hétfőn a veszprémi Kultúrmacska Kávézóban (Madách u. 13.). A tíz képet különböző stílusokban festette és a macskák karaktere is más és más.

A független képzőművész portálunknak elmondta, hogy amikor meglátta a Kultúrmacska Kávéház Facebook-oldalát, rögtön arra gondolt, milyen jó lenne ott kiállítani, hiszen régóta fest macskákat. Írt a kávéház tulajdonosainak, átküldött pár fotót, ők pedig örömmel fogadták az ötletet.


Zoé koncepciója az volt, hogy „mindenféle macska mindenféle stílusban” – így jött létre tíz kiskép, amelyek között van realista, de graffitiszerű, stilizált is. A cicák karaktere is más és más: az előkelő arisztokrata mellett ott látható például egy félszemű, kóbor macska is.

A művésznőtől megtudtuk, hogy hálás téma ez számára, mert a macskák kedves, hízelgős, bújós lények, ugyanakkor sokan azonosítják őket (fekete macska) a boszorkánysággal, a Sátánnal is. Az egyiptomiak pedig egyenesen szentnek tartották őket.

A képek mind megvásárolhatóak, elérhető áron. A fából kivágott, festett cicák remekül mutatnak fali vagy akár kerti dekorációként is, de Zoénak volt olyan vásárlója is, aki a gyerekének rendelt famacskát, hogy azzal játsszon.

A kiállítás két hétig tekinthető meg.

[stextbox id=”grey”]Éppen egy esztendeje, hogy Szilágyi Zoé felvette a Von Neuwirth nevet. Megtudtuk tőle, hogy édesapja, aki képzőművész volt, egy éve hunyt el, és a halála előtt rajzolt képeit Z. Von Neuwirth néven írta alá, ez pedig porosz– német származású nagymamájának volt a neve. Emlékére használja azóta ezt a vezetéknevet is.[/stextbox]


[fbcomments]