Közérzet / Életmód · 2022.05.22.

Macskacsősznapló: Egy kis banktitok

Bevittük a Svájci Nemzeti Bankba a forgalomból kivont régi ötvenfrankosunkat beváltani. Előbb pironkodtunk, de aztán jó viccnek tűnt. Sőt, akár performansznak. Ezúttal nem az a banktitok, hogy milyen sok milliót hoztunk ide, hanem éppen az ellenkezője: hogy milyen kevés pénzt.

Svájcról elsőre talán éppen a banktitok, a titkos bankszámlák jutnak az ember eszébe és csak utána a hegyek, a Milka csoki és a Toblerone. Nem csak a hollywoodi filmek gengsztereinek bűnös jövedelmét őrzik itt. Politikusok, oligarchák is pakolják ide a tőkét rendesen.

Ennek több évszázados hagyománya van, az alpesi ország diszkréciója határtalan. Így nőhette ki magát a világ egyik legfontosabb bankközpontjává és adóparadicsomává. Hivatalos adatok szerint majd hétezer milliárd dollárnak megfelelő összeget kezelnek Svájcban befektetési eszközökben. Ennek a tőkének a fele külföldről érkezett.


Háttérben a Svájci Nemzeti Bank. Nekünk nem a sok, hanem a kevés a titkunk

Ebben a kontextusban léptünk be mi a régi ötvenfrankosunkkal a Svájci Nemzeti Bank zürichi szentélyébe. A banktitok fellegvárába. Vicces volt. Pont úgy kezeltek bennünket, mintha igazi ügyfelek lennénk. Teljes diszkrécióval vezettek bennünket egyik öltönyös-nyakkendős biztonsági őrtől a másikig, átsétáltunk a mágneses kapukon és máris szólítottak bennünket.

Úgy gondoltam, ha már vicc, akkor legyen igazán az. Ezért magunkkal vittük a lányunk által éveken át összegyűjtött fém aprót is egy kisebb zsákkal. Mintha kiürítettük volna Kitty malacperselyét. Sejtettem, hogy Svájcban is a postán lehet beváltani, mint otthon, de így volt teljes a performansz. Az ázsiai ügyintéző nagyon udvariasan annyit mondott, ezek érvényesek, költsék a boltban.

Szelfi Ottóval Zürichben a folyóparton

Ezek után átvittük a postára a „zsák” félfrankost és 5, 10, 20 rappenest.  Amíg várakoztunk, nézelődtünk. Azt láttuk, hogy főleg színes bőrűek használják a postát, faládában érkeznek vélhetően afrikai országokból a csomagok számukra.  A postán jó hűvös van, kellemes ott üldögélni, ezt többen kihasználják. 

A postáskisasszony segítőkésznek mutatkozott, de nem nagyon. Adott egy csomó színes papírost, ami direkt arra a célra van előkészítve, hogy a hozzánk hasonló bolondok ezekbe válogassák ki a rappeneket ötvenesével. A jó kis esti szórakozás rappenvadászatba torkollott, mert richtig hiányzott az ötvenhez egy húszas vagy tízes. Másnap a thalwili postán gond nélkül beváltották a szakszerűen csomagolt aprót.

Chagall ólomüveg ablakai a Fraumünster katedrálisban

Kaptunk ötven frankot.  Mindjárt el is vásároltuk a Coopban.  Chagall ólomüveg ablakaira a Fraumünster katedrálisban már más forrásból kellett befizetnünk Zürichben. Chagall angyalait, szamarait, virágcsokorral röpködő nőfiguráit, álomszerű életjeleneteit szeretik a svájciak, a Kunsthaus gyűjteményében is van több csodálatos festménye a szürrealista korszak orosz-zsidó-francia ikonikus alakjának. Egészen más lehet itt egy istentisztelet.

Vezető képünkön a banktitkok fellegvára, a Svájci Nemzeti Bank épülete Zürichben (Fotók: a szerző)


[fbcomments]