Kultúra · 2021.09.08.

Ma van az olvasás világnapja

Az UNESCO 1965-ben szeptember 8-át jelölte ki az olvasás nemzetközi napjává. A nemzetközi szervezetnek ezzel az volt a célja, hogy minden évben felhívja az emberek figyelmét az írás-olvasás készségének fontosságára. Az írni és olvasni tudás alapvető emberi jog, a tanulás alapköve.

Müller Péter író szerint: „Olvasni nem azért érdemes, hogy műveltek, hanem hogy gazdagok legyünk, hogy egyetlen életünkben sok ezer életet leéljünk és megtapasztaljuk, milyen a bukás, a hatalom, a magány, a diadal, a születés, a halál, a hazátlanság és a szerelem. Hányféle hit, rögeszme, félelem mozgathat egy embert, hogy leleplezzük hazugságainkat, fölfedezzük életünk értelmét, talán az Istent is.”

Tóth Krisztina költő, író, műfordító könyvheti ünnepi beszédében pár nappal ezelőtt pedig ezt mondta: „Az irodalom segít megérteni a világot, megóv bennünket. Megvéd a butaságtól, a pusztítástól, a félelemtől. Emlékeznek Orwell regényéből a napi két perc gyűlöletre? Olvassunk verset! Mondjunk verset magunkban! Elég napi két perc, és újra otthon leszünk, bárhol legyünk is éppen.”

Szabó T. Anna ünnepi könyvheti beszéde szintén az olvasás fontosságáról szólt. (A videón 3.58-nál kezdődik a beszéde.)

Fotó: Shutterstock

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!