Kultúra / Egyéb · 2018.05.31.

LOVASSY – Tudós akadémia bázisiskolája címet kapott a gimnázium

Újabb elismerés jelzi, hogy Veszprém patinás középiskolájában kiemelkedően magas szintű oktatómunka folyik. A Lovassy László Gimnázium mostantól a Szegedi Egyetem mellett működő Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvánnyal együttműködve a Szegedi Tudós Akadémia Bázisiskolája lesz. A megállapodást hivatalosan ma írták alá.

A Szegedi Tudós Akadémia egy új, kiemelkedő országos kezdeményezés a hazai biológiatehetség-kutatás terén. Az egyedülálló kiválósági program célja az, hogy nemzetközi szintű – akár Nobel-díjas – kutatókat neveljen ki a következő évtizedekben és vonzó hazai kutatói pálya megteremtésével tartsa itthon a fiatal tehetségeket.


Felkutatásukat, megszólításukat már a középiskolás évek során kell elkezdeni. Ezért a program keretében a Szegedi Tudós Akadémia példaértékű együttműködést épít ki a hazai biológiaoktatás élvonalát képező tizenkét középiskolával, köztük a Lovassy László Gimnáziummal.

A programot sikerrel teljesítő diákok közül a legjobbak Szent-Györgyi Diákként folytathatják az egyetemi tanulmányaikat. Egyéni tanrend, angolszász mintára kialakított kollégiumi és mentori szervezet segíti őket abban, hogy diákéveik alatt és azt követően, egészen a professzori szintig eljutva végezhessék a kutatómunkájukat. Mindehhez kiemelkedő anyagi támogatással ösztönzik a fiatal kutatókat arra, hogy – Szent-Györgyi Alberthez hasonlóan – itthon végezzenek világszínvonalú kutatói tevékenységet.

A program 2016-os indítása óta a természettudományok iránt érdeklődő diákok – 3 megye 10 gimnáziumából – már több alkalommal vettek részt a Lovassyban színvonalas programokon dr. Szalainé Tóth Tünde tanárnő vezetésével.


[fbcomments]