Szórakozás · 2018.01.01.

LOVAS – Új év, régi jó szokások

A babona szerint: amit az év első napján csinálsz, azt fogod egész évben. Na, akkor a lovasiak egész évben bort isznak, mert hagyományosan ilyenkor tartják az újévi forralt bor versenyt a Templom téren. Nem is annyira a verseny a lényeg, mint inkább a találkozások, beszélgetések. Most is érkeztek a baráti tereferére Veszprémből meg a környező településekről, és kirándulók, turisták is voltak köztük szép számmal ezen a hétfő délután. Jó a bor, és olyan csodálatos hangulata van ennek a két kis templom közé beékelődő térnek!

Kiváló időtöltés a szabadtéri borozgatás. Ráadásul, ha kijövünk ide lazítani, akkor biztosan nem teszi be a lábát hozzánk senki, pláne nem nő vendég, mert az szerencsétlenséget hoz, még ha barátnő is. Ja és tutira nem esünk kísértésbe, hogy olyasmit csináljunk, amit a népi hiedelem ezen a napon, január 1-jén tilt: újév napján nem szabad mosni, teregetni, takarítani, szemetet kivinni, mert az ilyen hétköznapi munkákkal elijesztjük, kidobjuk az egész évi szerencsénket. Sőt, balszerencsét hozunk a szeretteinkre.


Ezt jól kifundálták öreganyáink. Ilyen babonapajzzsal garantáltan pihenhettek az évnek legalább ezen az egy napján. Gyanítom, hogy még könyörögtek is nekik, nehogy dolgozzanak!

(A galéria bármelyik képre kattintva kinyílik.)


[fbcomments]