Kultúra · 2019.06.24.

LOVAS – Resident Art Garden

A Balaton vonzáskörzetében rendez nyári kiállítást és vásárt idén augusztusban három héten keresztül a budapesti Resident Art kortárs művészeti ügynökség. A nyári art fair a 2018-as sikeres kiállítás és vásár továbbgondolása, amely elsősorban a még kevéssé ismert Y és Z generációk munkáit vonultatja fel, de már befutott alkotók műveiből is válogat.

A Resident Art korábban fix galériás kiállítótérrel rendelkezett, ám 2018 őszétől kortárs képzőművészeti kiállításokat és projekteket valósít meg, valamint kortárs képzőművészeti sétákat szervez, nem csak Budapesten.
A tavaly decemberi Resident Art Fair – karácsonyi képzőművészeti vásáron több mint 150 fiatal és befutott alkotótól árultak műalkotásokat. Céljuk volt a fiatalokat és olyan műkedvelőket is megszólítani, akik a kortárs művészeti szcénában nem igazán jártasak és korábban nem vásároltak kortárs műveket.
A Nagy Gyula Művészeti Alapítvánnyal együttműködve idén első alkalommal, de hosszú távra tervezve a festői szépségű Lovas központjában rendezik meg a vásárt. Küldetésüknek tekintik, hogy főként a fiatal, feltörekvő, valamint néhány már ismert művész alkotásán keresztül közelebb hozzák a kortárs képzőművészetet azokhoz, akik nem ebben a szcénában aktívak, de érdeklődnek a mai tendenciák iránt. E mellett céljuk a vizuális kultúra terjesztése, igényes, aktuális, a ma emberének látásmódját és problémáira reflektáló művek eljuttatása az otthonokba is. A kezdeményezéssel szeretnék élénkebbé tenni a varázslatos fekvésű, a művészeknek régóta inspirációt adó régi római út menti hegyoldal vonalának – Alsóörs-Ófalu, Lovas, Paloznak, Csopak, Balatonarács– kulturális életét.
A háromhetes vásár augusztus 1-jétől 20-áig lesz látogatható, ünnepélyes megnyitójára augusztus 3-án, szombaton 18-kor várják az érdeklődőket.

Több zenei, irodalmi és filmes találkozóval, elsősorban képzőművészeti tárgyú filmekkel várják a helyieket, környékbelieket és az ott pihenőket. A kerti mozi elsősorban képzőművészeti filmeket tartogat, Ruben Östlund A négyzet, vagy Milorad Kristic tavaly bemutatott, Ruben Brant, a gyűjtő című egész estés animációja és a Tiltott absztraktok, Bánki Ákos munkája is látható lesz. A fellépő vendégek közé várják mások mellett Wahorn Andrást és bandáját, emellett DADA-estre készülnek Menich-Horváth Istvánnal.


[fbcomments]