Kultúra / Életmód · 2016.08.23.

LOVAGIAS – Sümegi vár újragombolva

Húztam a számat, de aztán tisztelve a legkisebb családtag lovagok iránti rajongását, Sümeg vára felé vettük az irányt. Zsúfoltság volt, de simán tudtunk parkolni a vár tövében, ingyen(!). Elindultunk fel a várba, és míg gyönyörködtünk a kilátásban, nézegettük a legelésző kecskéket, máris a várkapuban találtuk magunkat. Alaposan megváltozott minden, mióta utoljára itt jártam.

Pezsgő forgatagba csöppentünk, egy minivárosba, mint annak idején, a vár fénykorában lehetett. Bepillantottunk a korhűen berendezett konyhába, az éléskamrába, mintha éppen most lépett volna ki a szakácsné, olyan tökéletesen visszaadta a régi idők hangulatát. Simogattunk csacsit, kecskét, lovakat, a gyerekek számtalan régi játékkal ügyeskedhettek. Korhű jelmezekbe lehetett öltözni és a profi beállításokkal nagyon eredeti fotók születtek. Míg bámultuk a bevállalós fotókat, könnyesre vigyorogtuk magunkat.

A kivájt teknőkkel, kenyérdagasztásra használt eszközökkel teli helyiségben mosolygós asszonyok sütik az isteni kürtőskalácsot, amely helyben vásárolható és nem csillagászati áron. Kiállítóterem, kávézó, és hopp, egy kis szerájnak berendezett kapualjban bájos hastáncos lány szédíti a tömeget.

A kőfalakról letekintve persze pazar a látvány, úgy kell magunkat elvonszolni a pezsgésből, hogy ne maradjunk le az áhított lovagi tornáról.

A találkozóhelyről egy lovas és egy gyalogos vitéz kíséri a vendégeket az arénába. A lovagi étterem és az aréna profi módon kialakított helyiségek. Leülünk a padokra, éppen hogy körbepillantunk, kezdődik is az előadás. Ez nem ám egy erőltetett, kínlódós, szedett-vedett, lehúzós buli. A közel másfél óra minden percét élveztük. A zenére bemutatott formációk hangulatosak, pergőek, a lovagi torna ügyességi feladatai kis történetekbe ágyazva tényleg élvezetesek, és látszik, hogy gyakorlás van mögötte. Az meg, hogy egy sorakozónál a vitézek egyszerre kiabálják be az éppen lezajlott olimpiai vízilabda-mérkőzés eredményét, hatalmas volt. Óriási vastaps és elismerés az ötletgazdának és a vitézeknek, feledhetetlen élményt nyújtottak!

Bravó Sümeg, bravó vitézek!

Bonyhádi Szilvia

Hozzászólások

A hozzászóláshoz kérjük jelentkezzen be először a facebook fiókjába egy másik böngészőlapon!