Közérzet / Egyéb · 2021.03.22.

Lőttek a Club Aliga parti sétányának is

Magasabb fokozatba kapcsoltak az egykori balatonaligai pártüdülő, a mai Club Aliga fejlesztői. A gyakorlatban is megkezdték a kormánytól tavaly augusztusban rendelettel kapott kivételes lehetőségek kiaknázását. Ehhez desszertként a napokban egy újabb milliárdos ajándékcsomag is érkezett nekik a közös kasszánkból – írja a balatontipp.hu.

„A közvetlenül a Balaton mellett mintegy 700 méter hosszan elnyúló terület parti sávjának túlnyomó részét önálló helyrajzi számra kell venni, és Aliga II sétány néven meg kell nyitni mindenki előtt.” – állt a balatonvilágosi önkormányzat és a Club Aligát birtokló Pro Mot Kft. előző tulajdonosai által 2013-ban aláírt szerződésben.

A telek fentiek szerinti megosztás azóta sem történt meg. 2018-ban megjelent a színen a Pro-Mot Kft. új tulajdonosa, az akkor még Tiborcz–Mészáros érdekeltségű Appeninn Nyrt.. Tavaly augusztustól pedig már jogszabály tette lehetetlenné. „A telken, illetve az abból telekalakítással létrejövő telkeken parti sétány, közhasználat céljára szolgáló terület, közhasználat elől el nem zárható terület nem alakítható ki, illetve nem állhat fenn.” – olvasható az Orbán Viktor által aláírt kormányrendeletben. A kormány tehát megtiltotta annak érvényesülését, amit az önkormányzat a tulajdonossal folytatott több éves tárgyalás során kiharcolt a köznek.


A telket nemrég megosztották: nem hosszában, hanem keresztben, összesen 16 részre bontva a területet. A kormány itt is szállodafejlesztéssel indokolta a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítést, eltörölve minden korábbi építésügyi szabályt. Csakhogy az Appeninn Nyrt. tulajdonosainak eszük ágában sincs erre a területre szállodát építeni. „A fejlesztés ezen szakasza olyan vonzó építési telkek kialakítását célozza, amelyeknek az értékesítése segíti a teljes komplexum átfogó felújításának finanszírozását.” – írták egy tavaly februári közleményükben.

A balatontipp.hu-n olvasható cikkben szó van még a Club Aliga területén található egykori Kádár-villáról is, amelynek a sorsa bizonytalanná vált.


[fbcomments]