Sárga / Közérzet · 2015.12.21.

Lopásgátló népszavazást kezdeményez Kész Zoltán

Kész Zoltán független országgyűlési képviselő országos népszavazási kezdeményezést nyújtott be hétfőn a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). A képviselő összesen 13 kérdést adott be, de közleményében hangsúlyozta: bármelyiket engedje is át az NVB, a kérdéstől függetlenül a népszavazás a korrupt Fidesz-hatalomról és a lopás meggátolásáról szól majd.

Kész Zoltán szerint a magyarok 99 százaléka áll szemben 1 százaléknyi fideszes politikussal, rokonnal, haverral, üzletemberrel, akik gátlástalanul és az ügyészség bűnpártolása mellett fosztják ki Magyarországot és annak népét. De a Lopásgátló népszavazás úgy alakítaná át Magyarországot, hogy soha többé ne fordulhasson elő olyan méretű korrupció, mint amitől a Fidesz alatt szenved az ország – áll a közleményben.


A képviselő szerint amennyiben a népszavazás érvényes és eredményes lesz, úgy hármas lopásgátló védelmi rendszer jönne létre Magyarországon a korrupció megfékezésére. A hármas védelmi rendszer részei: a szabályozás, a számonkérés és az elszámoltatást követő átláthatóság. Az első egy törvénycsomag, amely nem engedné, hogy a mindenkori kormányfő családtagjai, jelen esetben az Orbán család tagjai, valamint Mészáros Lőrinc és a hozzá hasonló strómanok közbeszerzésen indulhassanak. A második védelmi vonal szimbolikusan megintené a korrupt ügyészeket, akik a Fidesz-rendszer legerősebb támaszai. Így megnyílna az út a politikusbűnözők elszámoltatása előtt. A harmadik lépésben lehetőség nyílik a korrupciós ügyek kapcsán a politikusbűnözők törvény előtti felelősségre vonásra.

Azért 13 kérdést adott be Kész Zoltán, mert a korábbi tapasztalatok alapján úgy véli, hogy a választási bizottság minden jogi csűrcsavart igénybe vesz, hogy megakadályozzon bármilyen népszavazást. Kész arra számít, hogy a 13-ból legalább három kérdést kénytelen lesz átengedni az NVB, így 2016 elején elindulhat az aláírásgyűjtés.


[fbcomments]