Közérzet · 2022.06.03.

LŐFEGYVEREK – Temetik a texasi vérengzés áldozatait

Megkezdődött az Egyesült Államokban történt legutóbbi iskolai lövöldözés áldozatainak temetése. Miközben a 19 gyermek hozzátartozói gyászolnak, a helyi rendőrséget vizsgálatok alá helyezték inkompetenciájuk miatt.

Május 24-én az Uvalde (Texas) környéki Robb Általános Iskolában egy 18 éves támadó legálisan vásárolt lőfegyverrel kioltotta 19 tanuló, valamint két tanár életét. Az USA modern történelmét gyakran kísértik hasonló vérengzések, idén már kéttucatnyi hasonló tragédia történ az Államok területén. A történteket súlyosbította, hogy a helyi rendőri erők késtek és egy órával a bejelentés után kezdték az érdemi intézkedést. Az állomány képtelen volt kezelni a helyzetet, azóta a parancsnok nem hajlandó kommunikálni sem a hatósággal, sem a médiával. Június első napjától tartanak a megemlékezések és az áldozatok temetése.

Golyóálló kapu és biztonsági szöglet?

A CNN riportja beszámol arról, hogy a pedagógusok igyekeznek további biztonsági óvintézkedéseket bevezetni. Szakértők szerint azonban bármit is tesznek, jelentős változásokra nem számíthatnak. A tervekben golyóálló bejáratok felszerelése és az úgynevezett iskolai biztonsági területek, szögletek létesítése szerepel. Országszerte ehhez hasonló intézkedéseket foganatosítanak vagy készítenek elő. A biztonság fokozásával azonban ezek az intézmények egyre inkább hasonlítanak börtönökre, mintsem iskolákra. A fölöttébb érzékeny és az embereket jelentős mértékben megosztó problémát nagy ívben elkerüli az észak-amerikai társadalom. Nem szívesen kérdőjelezik meg a békés gyülekezéshez és a fegyverviseléshez való alkotmányos jogukat. 


Fegyver mint alkotmányos jog

Az amerikai alkotmány második módosításában is szerepel a tétel, miszerint minden polgárnak joga van a fegyverviseléshez, ami azért államról államra változik. Általános vélemény azonban, hogy a helyzet eszkalációja sem hoz pozitív változást. Tény, hogy az embernek kreatív érzéke van az erőszakhoz, a tömegmészárlásra alkalmas lőfegyverek tartása egyre-másra tragédiába torkollnak. A fegyvergyártás és -kereskedelem korunk nagy üzlete.

Fotó: marca.com

Az Egyesült Államokban több fiatal veszíti éltét fegyveres támadás következtében, mint közlekedési balesetben. 400 millió lőfegyver van civilek tulajdonában. A koronavírus-járvány két évében 43 millió harci eszköz talált gazdára. 2020-ban több mint 45 ezer ember életét oltották ki lőfegyverek.

Hány ártatlan emberéletbe kerül, mire a mind égetőbb kérdés eljut a kongresszus elé? A szabadságra hivatkozva tették szabaddá a fegyvertartást, de valójában ez lenne a szabadság? Amikor az emberek félnek iskolába, moziba vagy munkába járni?

Úgy vélem, egy ország annyira szabad, amennyire annak társadalma biztonságban érzi magát.

Lőrincz Bálint

Fotó: CNN

Kép forrása: Michael M Santiago/Getty Images

[fbcomments]