Közérzet · 2022.10.26.

LMP – Zöld konzultáció az energiaválság megoldásáért

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja a kormány energiaszankciókról szóló nemzeti konzultációjával párhuzamosan zöld konzultációt indított. Erről tartott sajtótájékoztatót

Schmuck Erzsébet, a párt társelnöke és Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselő.

– A nemzeti konzultáció a felelősséghárításról, a zöld konzultáció az energiaválság megoldásáról szól – szögezte le Schmuck Erzsébet. – Aki 2022-ben úgy akar energiaválságról beszélni, hogy egy szót sem ejt megújuló energiáról és épületszigetelési hatékonyságról, az már veszélyes módon nem ért semmit a világból. Ezzel szemben a zöld konzultáció a valóságról szól. Az energiaválságot a külföldről vásárolt fosszilis energiától való függőség okozza. Az egyetlen hosszútávú megoldás ennek a függőségnek a csökkentése, ehhez pedig nincs más út, mint a radikális zöld fordulat.


A zöld konzultáció kérdései:

– Egyetért-e ön azzal, hogy a kormánynak mielőbb országos épületszigetelési programot kellene indítania?

– Egyetért-e ön azzal, hogy a kormány azonnali hatállyal vonja vissza a szélerőművek telepítését ellehetetlenítő rendelkezéseit?

– Támogatja-e ön, hogy a kormány törölje el a napelemadót, vagyis a napelemekre kivetett termékdíjat?

– Támogatja-e ön, hogy a kormány vezesse be a minden közösségi közlekedési eszközre érvényes, havonta ötezer forintba kerülő klímabérletet?

– Egyetért-e ön azzal, hogy a paksi bővítésre vonatkozó, Oroszországgal kötött szerződést mielőbb fel kell mondani?

– Ha a kormány azt gondolta volna, hogy a magyar emberek nem támogatják a szélenergiát, a napenergiát, az épületszigetelési programot, a klímabérletet vagy a soha el nem készülő paksi bővítés leállítását, akkor belerakták volna a saját kérdéseik közé – folytatta a képviselő-asszony. – A kormány pontosan tudja, hogy ezekben az ügyekben a magyar társadalom többsége nem ért velük egyet, ezért nem mernek erről vitát folytatni.

Gerstmár Ferenc, az LMP – Magyarország Zöld Pártja veszprémi önkormányzati képviselője hangsúlyozta: az energiaválság bebizonyította, hogy a Fidesz az elmúlt 12 évben tévúton járt.

– A zöld konzultáció eszköz arra, hogy megmutassuk, a magyar emberek számottevő része változtatni akar – mondta. – Csak néhány helyi példát említek, amiért szükség van a változásra. Jelentős igény mutatkozik arra, hogy a lakóépületek hőszigeteléséhez állami és önkormányzati támogatást kapjanak a tulajdonosok, de a veszprémi városvezetés csak akkor kíván foglalkozni a kérdéssel, ha kormányzati program indul. Érdemes körülnézni csak a Jutasi úti lakótelepen, hány épületet kellene még szigetelni. A Veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola nyílászáróinak cseréje körülbelül 50 százalékban történt meg a múlt évtizedben. A maradék ajtók és ablakok cseréje is indokolt az energetikai korszerűsítés jegyében, de az állam, mint fenntartó, nem ad rá forrást. Veszprém energiastratégiája tartalmazza szélerőmű park telepítésének tervét, de az állami szabályozás 2016 óta teljesen ellehetetlenítette szélturbinák felállítását. A klímabérlet megkönnyítené a megyeszékhelyről vagy a megyeszékhelyre rendszeresen utazók életét és a városon belüli közlekedést is. Ezért kérem a veszprémieket, minél nagyobb számban töltsék ki a zöld konzultációt!

A képen Schmuck Erzsébet és Gerstmár Ferenc a sajtótájékoztatón


[fbcomments]