Közérzet · 2023.03.16.

LMP – Ne épülhessenek akkumulátorgyárak!

Az akkumulátorgyárak létesítésével és beruházásaival szemben egyre intenzívebben jelennek meg országszerte lakossági és civil tiltakozások – mondta a Kossuth utcán tartott sajtótájékoztatón Gerstmár Ferenc képviselő.

– A kormány kinyilvánított szándéka, hogy Magyarországot az akkumulátoripar meghatározó szereplőjévé tegye – kezdte a sajtótájékoztatót Tetlák Örs, az LMP – Magyarország Zöld Pártja országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere. – Az akkumulátorgyárak megvalósítási helyszíneinek kijelölése, a megismert gyakorlat szerint a helyi és országos nyilvánosság kizárásával történik. Az engedélyezési eljárás átláthatatlan, a környezet- és természetvédelmi szempontok kivétel nélkül a beruházói érdek mögé sorolódnak. Számos gazdasági és egyéb tanulmány, valamint a már üzemelő gyárak napi gyakorlata bizonyítja, hogy az akkumulátorgyárak sem a megfelelő üzembiztonsági feltételeket nem tudják teljesíteni, sem a magyar munkavállalók számára nem biztosítanak megfelelő munkakörülményeket, így foglalkoztatáspolitikai célokat is csak korlátozottan tudnak megvalósítani. Az üzleti modell jelentős állami támogatások és elfogadhatatlanul alacsony adóterhek mellett teszi lehetővé az extraprofit korlátozás nélküli kikerülését Magyarországról.

Tetlák Örs hozzátette: az érdi önkormányzat már kinyilvánította szándékát, hogy a település területén belül megvalósítandó akkumulátorgyár, vagy akkumulátoripari veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem létesítéséhez a városvezetés hozzájárulását semmilyen formában sem most, sem a jövőben nem adja.


Gerstmár Ferenc, az LMP – Magyarország Zöld Pártja veszprémi önkormányzati képviselője elmondta:

– Az akkumulátorgyárak létesítésével és beruházásaival szemben egyre intenzívebben jelennek meg országszerte lakossági és civil tiltakozások. Nem véletlenül, hiszen ezek a létesítmények rendkívüli hőt árasztanak, óriási az energiaigényük, a vízfogyasztásuk egy-egy adott település vízkészletét is érdemben tudja veszélyeztetni. A működésük során rengeteg szennyvizet produkálnak, hangosak és a hulladékfeldolgozásukat is itthon kell megoldani. Ezért különösen fontos, hogy az egyes önkormányzatok határozati formában biztosítsák a településen élő állampolgárokat, hogy a megfelelő tájékoztatásuk, illetve a támogatásuk nélkül nem épülhetnek akkumulátorgyárak.

Gerstmár Ferenc indítványt nyújtott be Porga Gyula polgármesterhez, amellyel szeretné elérni, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése nyilvánítsa ki, hogy akkumulátorok előállítására szolgáló üzemek és létesítmények létesítését biztosító településszervezési, tulajdonosi, támogatási vagy más, a hatáskörébe tartozó döntést kizárólag abban az esetben hoz meg, ha azt a település választópolgárai előzetesen helyi népszavazás útján támogatták. Az indítvány tartalmazza még, hogy a polgármester a határozatot küldje meg Magyarország miniszterelnökének. A képviselő szerint ez azért bír kiemelt jelentőséggel, mert Magyarország kormányának döntési kompetenciája és szabályozási ráhatása van, hogy további akkumulátorgyárak ne épülhessenek meg, hazánkat ne lehessen akkumulátorgyarmattá tenni.

A vezető képen Tetlák Örs és Gerstmár Ferenc


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]