Közérzet · 2020.05.21.

LMP – Mi lesz veled, Balaton?

A kormány elhibázott vagy elmulasztott döntései ökológiai katasztrófa felé sodorják a Balatont. Az LMP részletes társadalmi egyeztetést kezdeményez, mert a Balaton mindenkié – mondta Kendernay János, az LMP társelnöke szerdai, Balatonalmádiban tartott sajtótájékoztatóján.

Kendernay szerint a tó ökológiai állapota, vízminősége szépen lassan helyreállt az ezredfordulót követő évekre, az Orbán-kormány ténykedése azonban mindezen erőfeszítések eredményét pár év alatt semmissé teszi.

Az MTA szerint a klímaváltozással összefüggésben folyamatos balatoni kutatásokra van szükség – hangsúlyozta. – Ezt a tervet a kormány lesöpörte, és még az addigi méréseket, monitoring rendszereket is leállította. Négy év alatt több mint a duplájára nőtt az a terület a Balaton partján, ahonnan kiirtották a nádat az ingatlanok tulajdonosai. A kiegyensúlyozott fejlesztésre kialakított Balaton-törvényt a kormány felrúgta, hogy pénzes oligarchái gátlástalanul és korlátlanul azt tehessenek a Balaton-parttal, amit csak akarnak. Példa erre a számtalan, közpénzzel kistafírozott magánszálloda, jachtkikötő, a lakóparkok sora, melyek a köz számára hozzáférhetetlenné teszik a parti területeket és a vízfelületet. Fák százai váltak törvénytelenül a rombolás áldozataivá.

Az LMP szerint Balaton-törvényre van szükség, hogy ne az oligarchák számára épült luxusépületek uralják a partot, hanem minden magyar ember szabadon hozzáférhessen a tóhoz. Hogy ne irtsák a fákat a környéken, hogy meg tudjuk védeni a nádasokat. A törvény megalkotásához be kell vonni a helyieket, a civil szervezeteket és minden politikai szereplőt is.


Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!