Közérzet · 2021.01.19.

LMP – Igazságos és az inflációt meghaladó nyugdíjemelést!

Az LMP petíciót indít a nyugdíjak igazságosabb emelése és az inflációt meghaladó nyugdíjemelés érdekében, miután az elmúlt évtizedben a Fidesz politikájának köszönhetően az idősek jelentős hányada elszegényedett, csak 2020-ban 72 ezer nyugdíjas csúszott szegénysorba.

Jelenleg több mint félmillió idős magyar ember havi 100 ezer forintnál is kevesebb nyugdíjat kap, a minimálnyugdíj pedig 13 éve mindössze 28 500 forint. Ez szégyen!

A nyugdíjak az összegüktől függetlenül ugyanazzal a százalékkal emelkednek, így a nyugdíjasok és nyugdíjak közötti különbség is évről évre nő – miközben különösen az élelmiszerek, a zöldségek a gyümölcsök árának drasztikus emelkedése egyformán terhel mindenkit.

Az elszegényedés megállításához az LMP szerint arra lenne szükség, hogy az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben növekedjenek, mint a magasak.

A nyugdíjasok elszegényedésének másik oka az, hogy az elmúlt évek gazdasági növekedése csak a nyugdíjprémiumban jelent meg, de nem épült be a nyugdíjakba.

Az LMP ezért azt követeli, hogy a kormány:

1. Vizsgálja felül a nyugdíjemelés jelenlegi gyakorlatát, és mihamarabb nyújtson be az országgyűlésnek egy olyan törvényjavaslatot, amely megállítja a nyugdíjas társadalom további szétszakadását, és biztosítja az idősek tisztességes megélhetését!

2. Ne feledkezzen el a 13 éve nem emelt 28 500 forintos minimálnyugdíj rendezéséről!

3. A 13. havi nyugdíj visszaépítésénél is érvényesítse az igazságosabb emelés szempontját! Az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben növekedjenek!

Gerstmár Ferenc, az LMP Veszprém megyei elnökségi tagja

A petíciót itt tudják aláírni.

Hozzászólások

hozzászólás