Közérzet · 2019.03.19.

LMP – Gondoskodjon az állam az ápoltakról és az ápolókról!

Az otthonápolási díj mértéke, az idősellátó-rendszer fejlesztése és egyéb támogatási témák szerepeltek azon a sajtótájékoztatón, amelyet Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője és Gerstmár Ferenc, a párt önkormányzati képviselője tartottak.

– Az LMP százezer forintra emelné az otthonápolási díj jelenlegi havi 30-50 ezer forintos összegét. Ennek érdekében törvényjavaslatot nyújtottam be – mondta Ungár Péter. – Az otthonápolási díj megemelése évente 25–30 milliárd forintot igényelne. A törvényjavaslat célja az otthonápolás teljes értékű munkavégzésként való elismerése. Az LMP e régi célkitűzésének elérése érdekében az Országgyűlés a gyermekek otthonápolási díja bevezetésével fontos, de még az otthonápolásra szoruló gyermekeket nevelő szülők esetében sem elégséges lépést tett. Ugyanakkor az otthoni ápolás más formáinak megfelelő szintű elismerésére kísérlet sem történt, a juttatások minimálbérhez kötése pedig ugyan már kimondott kormányzati cél, de a végrehajtása egyelőre a jövő ködébe vész. Szintén szükséges a gyermekek otthonápolási díjára és az ápolási díjra jogosult nyugdíjasok közötti indokolatlan megkülönböztetés megszüntetésével az ezen ellátásokra való jogosultság kiterjesztése minden, nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást kapó személyre. A törvényjavaslat ezeknek a feladatoknak az az azonnali végrehajtására tartalmaz javaslatot.
A képviselő szerint a társadalom elöregedése miatt az idősellátó-rendszer fejlesztését szolgáló program elindítása is indokolt. Az előrejelzések szerint 2050-re nem lesz olyan család, amelynek nem kell majd idős, demenciában szenvedő rokonról gondoskodnia. A helyzet kezelése érdekében már most el kell kezdeni az idősgondozói kapacitás bővítését, hiszen ma vállalhatatlanul hosszú, 2–3 éves várakozás után lehet bejutni ezekbe az intézményekbe.
– Szükséges továbbá a szociális ágazatban, idősgondozásban dolgozók bérének növelése és az otthoni segítségnyújtási hálózat fejlesztése – tette hozzá.
Gerstmár Ferenc elmondta, hogy Veszprémben alapvetően jól működik a települési támogatási rendszer, de az állami ellátási formák hiányosságaiból eredő szociális nehézségeket nem tudja kompenzálni.
A városi képviselő ezután egy pozitívumról és egy negatívumról beszélt.


Először egy pozitívum: a helyi közösségi közlekedésben a gyermekes bérlet, melyet 2015. január elsejétől javaslatomra emelt a támogatási formák közé az önkormányzat a várandós, GYET-en, GYED-en, GYES-en lévő, csecsemőgondozási díjban részesülő személyek, illetve a három év alatti rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermeket nevelők helyzetének javítására. A 18 év alatti ápolt gyermekre tekintettel a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint folyósított ápolási díjban részesülők is jogosultak a gyermekes bérletre és természetesen a 2019. január 1-jétől gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosultak is, akik eddig ápolási díjban részesültek gyermekük ápolása okán.

Az autizmussal élők speciális ellátása hazánkban egyelőre kezdeti stádiumban van – folytatta a negatívummal. – A Veszprém és vonzáskörzetében autizmussal élő fiatalok speciális szükségleteihez igazodó ellátások gyakorlatilag nincsenek. Az iskolából kikerülve megszakadnak kapcsolataik tanáraikkal és a szakemberekkel, az autista gyermekeiket nevelő szülők magukra maradnak. Ezen a helyzeten minél előbb változtatni kell, megtalálva rá a költségvetési forrást, hogy az autista fiatalok egyénre szabott, speciális támogatást, célzott fejlesztő foglalkozásokat kapjanak! A Göllesz Viktor Fogyatékos Személyek Nappali Intézményénél a szándék és a szakmai tervek rendelkezésre állnak.


[fbcomments]