Közérzet · 2022.05.13.

LMP – Fontos a helyi zöld- és szociális ügyek felkarolása

Az önkormányzati politizálás a politikának az emberekhez legközelebb álló része. Települési szinten tehát többet kell foglalkoznunk a mindennapok problémáival – mondta Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője az Ungár Péter országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

– Az LMP Magyarország zöld pártja. Egy olyan zöld párt, amelyik Kelet-Közép-Európában egyedülálló módon a negyedik egymás utáni országgyűlési választást követően alakíthatott parlamenti frakciót – kezdte mondandóját Ungár Péter, az LMP országgyűlési frakcióvezetője. – Az LMP komoly szakmai munkára kívánja használni az elnyert mandátumokat, mert álláspontunk szerint erre kaptunk felhatalmazást a választóktól. Markánsan képviselni fogjuk a jelenleg posztmodern kapitalista rendszer kritikáját egy társadalmilag, gazdaságilag és környezetileg is fenntarthatóan működőképes rendszer kialakítása érdekében.

Fotó: a szerző

Elképzelését bővebben is kifejtette. Szerinte Magyarországnak magyar, zöldenergia kell, és nem függés a keleti vagy nyugati fosszilis nagy energiacégektől. Hazánknak a következő időszakban párhuzamos válságokkal kell megküzdenie. Ezek a válságok többletköltséget fognak jelenteni a magyar társadalomnak, ezt a terhet pedig leginkább a nagyvállalatoknak és a leggazdagabb rétegeknek kell viselnie. Eljöhetne végre az a pillanat is, amikor a gazdasági válság kezelésének finanszírozásából kiveszik a részüket azok a multinacionális nagyvállalatok, amelyek szennyezik a környezetet és rengeteg profitot vittek ki az országból. A magyar emberek az elmúlt 12 évben egyre drágábban kaptak egyre gyengébb minőségű élelmiszert. Az élelmiszer-termelési lánc minden elemét radikálisan át kell alakítani. A kisgazdaságok és a háztáji termelés támogatására, a külföldi élelmiszer minőségére vonatkozó szigorúbb szabályokra, áfacsökkentésre van szükség.


– Az önkormányzati politizálás a politikának az emberekhez legközelebb álló része. Települési szinten tehát többet kell foglalkoznunk a mindennapok problémáival – vette át a szót Gerstmár Ferenc, az LMP veszprémi önkormányzati képviselője. – Az LMP politizálásában mindig is hangsúlyos volt a helyi zöld- és szociális ügyek felkarolása, ez a továbbiakban sem lesz másként. Az önkormányzati és az országgyűlési szint közötti folyamatos kapcsolattartásra törekszünk. Ma látogatást tettünk a Török Ignác utcai 1. számú Idősek Otthonában. Ez a látogatás két dologban is megerősített minket. Az egyik, hogy a szociális dolgozók a koronavírus-járvány ideje alatt extra terhelésnek kitéve végezték munkájukat, aminek elismeréseként fontosnak tartjuk, hogy egyszeri 500 ezer forintos bérkiegészítésben részesüljenek. Az LMP frakciója az újonnan alakult országgyűlés elé is beterjeszti azt a korábbi határozati javaslatát, amely rendezné ezt a kérdést. A másik, hogy a kistérségre kiterjedő szolgáltatást nyújtó idősellátásban mielőbbi férőhelyszám bővítésre van szükség.

Fotó: a szerző

Gerstmár Ferenc önkormányzati képviselőként rendszeresen felhívja a városvezetés figyelmét arra, hogy a nagyszabású beruházások, fejlesztések mellett több figyelmet kell fordítani a mindennapok problémáinak megoldására.

– A zöldpolitika alapvetése: a kicsi szép – magyarázta. – Általánosságban elmondható, ami kis léptékű és helyi, az jó eséllyel támogatható. A veszprémi 2. választókerülethez tartozó Bakonyalja városrészben az elmúlt egy évben örömmel nyugtázhatjuk az illegális hulladéklerakás visszaszorítása érdekében kihelyezett kamerákat, az Aulich Lajos utcában elültetett 24 fát, a Pöltenberg Ernő utcai játszótér homokozójának árnyékolását a felszerelt napvitorlával, vagy azt, hogy a Török Ignác utcában visszatérően ellenőrzi a rendőrség a gyorshajtást. Ám még bőven van tennivaló. Például a parkolási és közlekedési helyzet javítása, a csapadékvíz-elvezetés megoldása, a Pöltenberg Ernő utcai közpark fásítása érdekében. Ezekre a célokra egyelőre nem fordít forrást a városvezetés.

A vezető képen kék ingben Ungár Péter, fehér ingben Gerstmár Ferenc a Török Ignác utcai 1. számú Idősek Otthonának dolgozóival. Fotó: Ungár Péter Facebook-oldala


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]