Közérzet · 2019.05.14.

LMP – Európa zöld lesz, vagy nem lesz!

Ezzel a címmel tartott sajtótájékoztatót a Kossuth utcai posta előtt Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezető-helyettese és Gerstmár Ferenc az LMP veszprémi önkormányzati képviselője.

– A Föld erőforrásai elfogytak, az éghajlatváltozás mindennapi tapasztalat lett – mondta Schmuck Erzsébet. – Erkölcsi felelősséggel tartozunk a jelen és a jövő nemzedékeinek. Biztosítanunk kell, hogy az európai országokban az egészséges természeti környezet megmaradjon a következő generációk számára is.
A frakcióvezető-helyettes azzal folytatta, hogy a gazdaság zöld átalakítása érdekében át kell térnünk a végtelen erőforrásokat feltételező, pazarló – lineáris – fogyasztói társadalomról a „körkörös” gazdaságra. A körkörös gazdaságban az anyag- és energiaáramok zártak, mindent újrafelhasználnak, semmit nem dobnak el. Maga a rendszer nem növekszik, csak a minősége javul.


Hiába növekszik a GDP és vele elméletben a jólétünk is, ha az a nem pótolható erőforrások romlása árán történik, ma ez a helyzet, az már rövidtávon is káros – folytatta. – Eljön a pillanat, amikor a folyamatos GDP-növekedés közepette rácsodálkozunk: a pénzt nem lehet megenni. Takarékosabban kell bánnunk erőforrásainkkal: minden anyagi felhasználást csökkenteni kell. Mivel a mai fogyasztói társadalomban a pazarlás minden szinten tetten érhető, ezt meg lehet tenni úgy is, hogy jóllétünk nem csökken. 2018-ban augusztus 1-jén következett be a „túllövés” napja, mely után az év hátralévő részében már úgy használtuk az ökoszisztémák szolgáltatásait, hogy azok nem képesek egy éven belül regenerálni magukat; így maradandó károkat szenvednek. Erre a helyzetre csak a zöldeknek van összefüggő válaszuk és jövőképük. Európa vagy zöld lesz, vagy nem lesz!

Gerstmár Ferenc a szülőföld és és az otthon fontosságáról beszélt:

Legyünk otthon a világban, és őrizzük meg otthonunk egészségét, épségét, használjuk felelősséggel azokat az erőforrásokat, amelyeket ad. Veszprém az otthonunk, nekünk itt van feladatunk, amivel hozzájárulhatunk, hogy Európa zöld legyen.

A képviselő négy pontban foglalta össze a tennivalókat:

Támogatnunk kell az energiahatékonyság előmozdítását, a megújuló energiahordozók használatának terjedését. Csökkenteni kell a hulladékok mennyiségét, növelni az újrahasználatot és az újrahasznosítást. Tovább kell fejlesztenünk a közösségi és kerékpáros közlekedést.. Vigyáznunk kell levegőnk tisztaságának megőrzésére, javítására. Mindebből következően az energiastratégiában megfogalmazott célok megvalósítását nem szabad halogatni, a határidőket kitolni, hanem minél gyorsabb cselekvésre van szükség. A következő éveknek ez az egyik legfontosabb feladata.


[fbcomments]