Közérzet · 2022.07.18.

LMP – Épülhessenek szélerőművek!

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja javaslatcsomagot dolgozott ki az energia- és klímaválság kezelésére. Ennek része az is, hogy a kormány oldja föl a szélturbinák telepítését tiltó vagy nehezítő szabályokat – mondta mai sajtótájékoztatóján Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselje.

A szélerőművekre vonatkozó tiltások és korlátozások feloldásán túl a csomag része az épületszigetelési program és a megújuló energia lakossági felhasználásának intenzívebb támogatása is.

– A kormány 2016-ban olyan szabályokat fogadott el, amelyek teljesen ellehetetlenítik a szélturbinák telepítését hazánkban – emlékeztetett a képviselő. – Lakott területtől számított 12 kilométeren belül nem lehet szélerőművet építeni. A sűrű településhálózatunk miatt nincs olyan pontja az országnak, ami nem esik bele egy település 12 kilométeres körzetébe, vagyis az országban sehol sem lehet szélturbinát telepíteni.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem energiaföldrajzi kutatócsoportja szerint beilleszthető a magyar energiaellátásba a szélenergia, amely fontos részét képezhetné a szektornak. A szél a legzöldebb energiaforrás, és bár a szélerőműveknek is vannak kedvezőtlen környezeti hatásai, ezek lényegesen kisebbek, mint a szén, a földgáz és kőolaj felhasználásának.

– Az LMP – Magyarország Zöld Pártja arra vonatkozó országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be, hogy a kormány oldja föl a szélturbinák telepítését tiltó vagy nehezítő szabályokat – folytatta Gerstmár. – Az orosz energiafüggőséget nem más forrásból származó fosszilis energiával kell csökkenteni, hanem megújuló energiaforrásokkal. A javaslat elfogadása esetén Magyarországon végre lehetne szélturbinákat telepíteni. A lakott területektől való védőtávolság osztrák mintára legalább 1200 méter, illetve német és lengyel mintára a szélturbinák magasságának tízszerese lenne. Egy modern turbinánál ez körülbelül 1600 métert jelentene. Amennyiben a javaslat elnyeri az országgyűlés támogatását, az Veszprémre is kihathat. A város energiastratégiája több mint tíz évvel ezelőtt így fogalmazott: „A város és a Bakony közötti síkterület alkalmas szélerőmű park telepítésére.” A stratégia feladatként fogalmazta meg a következőt: „Veszprém város keressen befektetőt és kivitelezőt a szélerőmű park kialakításához.” Minden valószínűség szerint az állami szabályozásnak köszönhetően azóta sincs napirenden szélerőműpark megvalósítása. Reméljük, a közeljövőben újraindulhat a gondolkodás ezen a területen!

Fotó: H. Szabó Sándor/MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]