Közérzet · 2018.05.15.

LMP – A munkásszálló látlelet

Munkásszállást épít állami támogatással a veszprémi önkormányzat a Pápai út 37. szám alatt. Üzemeltetését az önkormányzat tíz évre vállalta, hasznosítására előre lekötött szerződéssel rendelkezik három multinacionális céggel.

Mit tartalmaznak ezek a szerződések, hogyan járulnak hozzá az érintett cégek a munkásszálló létrehozásához, mekkora részt vállalnak majd dolgozóik lakhatásának költségeiből? Gerstmár Ferenc, az LMP önkormányzati képviselője mai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a felsoroltakról interpellálja majd a polgármestert a következő közgyűlésen.

A munkásszálló a térségen kívülről toborzott munkaerő számára teremt lakhatási lehetőséget. Jelenti-e ez külföldi munkaerő beáramlását Veszprémbe? – folytatta kérdéseit a képviselő. – A helyi kis- és középvállalkozások kapnak-e hasonló nagyságrendű segítséget az államtól és az önkormányzattól, mint a multik? A városvezetés XXI. századi megoldásként tekint-e a munkásszállóra? Mikor épülnek végre önkormányzati bérlakások is Veszprémben? Tudjuk, hogy miközben a kormány retorikája roppant multiellenes, gyakorlatilag a német nagytőke kiszolgáltatottjává teszi a magyar munkásokat. De a veszprémi polgármester is azzal utasította el a barcelonai nyilatkozathoz való csatlakozást, hogy a szabadkereskedelmi egyezmények fontos nyertese a német autóipar lehet, Veszprém gazdaságának egyik legmeghatározóbb részét pedig a német tulajdonú autóipari cégek jelentik.

A képviselő kijelentette: az LMP a kis- és középvállalkozásokat tekinti stratégiai partnernek:

Jövőnk kulcsa a kis- és közepes vállalkozói szektor sikeressége. Ezt nem egyedi vagy kampányszerű támogatással lehet elérni: védelmük, képességeik és piacaik növelése állandó és hosszú távú feladat. Közben pedig forrásokat kellene arra fordítani, hogy fiataljaink ne menjenek külföldre, hanem itthon maradjanak és ők jelentsék a szükséges munkaerőt, méltó bérekért.


[fbcomments]