Közérzet · 2017.10.09.

LMP – A munkásszálló kényszermegoldás

A kormány a munkásszállók létesítését támogatja ahelyett, hogy átfogó bérlakásépítési programba kezdene. A munkásszálló akut problémák orvoslására alkalmas, hosszabb távon csak új bérlakások jelenthetnek megoldást.

A fentieket Grestmár Ferenc (LMP) önkormányzati képviselő minapi sajtótájékoztatóján hangoztatta annak apropóján, hogy a veszprémi közgyűlés egyetértett azzal: a Pápai út 37. szám alatti ingatlanban létesüljön 80 munkásszállási férőhely. Sőt, a szükséges önerő előteremtéséhez az idei és a jövő évi költségvetése terhére pénzügyi kötelezettséget is vállalt.


Célszerű lenne a bérlakások építésének támogatása, különös tekintettel arra, hogy az utóbbi években Veszprém és körzete munkaerőhiányban szenved. A lakhatási nehézségek miatt sokan nem tudnak a lakóhelyüktől távol munkát vállalni – mondta a képviselő. – A munkásszálló csak akut problémák orvoslására alkalmas, nem ösztönöz családalapításra és a munkavállalás helyén történő letelepedésre. Az LMP egy 50 milliárd forintos bérlakás alapot hozna létre, amelyre önkormányzatok pályázhatnának. A lakás- és bérlakás-felújításokat pedig a szolgáltatás áfájának 5 százalékra való csökkentésével segítené. Viszont a kormány munkásszállók építését, felújítását támogatja 9 milliárd forintos keretösszeggel, miközben a munkásszálló egy kényszermegoldás az önkormányzatok számára, amelyeknek nincsenek forrásaik bérlakások építésére és felújítására.

[stextbox id=”grey”]Tény, hogy a vállalkozások számára egyre nagyobb gondot okoz a megfelelő minőségű és mennyiségű munkaerő meglelése, a munkaerőhiány olyan méreteket öltött, hogy veszélyezteti a gazdasági szervezetek napi működést. A veszprémi munkaadók, vállalkozások együttműködési szándékukat fejezték ki, amennyiben munkásszállás kialakítása történne meg önkormányzati beruházás keretében.[/stextbox]

 


[fbcomments]