Közérzet · 2020.02.14.

LMP – A kormány betiltotta a szélenergiát, és az épületszigetelési programból sem lett semmi

Az LMP törvénymódosító javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy Magyarországon ismét lehessen szélerőműveket telepíteni – mondta Szendefy Mária, az LMP országos elnökségi tagja a mai sajtótájékoztatón.

A paksi atomerőmű bővítése nem elég a karbonsemlegességi célok eléréséhez, az atomenergia ugyanis rendkívül veszélyes, és más módokon szintén szennyező – folytatta. – A szélenergia ezzel szemben teljesen megújuló energiát állít elő, száz százalékosan karbonsemleges, megbízható, tiszta és biztonságos energiaforrás. Érthetetlen, hogy a magyar szabályok jelenleg miért nem teszik lehetővé szélerőművek létesítését, amit a kormánynak legalább a magánbefektetőknek engedélyeznie kellene.


Az LMP legfrissebb népszavazási kérdései közé tartozik a következő: Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson meg egy olyan törvényt, amely rendelkezik egy elkülönített pénzügyi alap létrehozásáról, amelyből évente legalább 100 ezer lakóingatlan épületenergetikai korszerűsítését lehet megvalósítani?

A képviselő-asszony szerint az Orbán kormány legnagyobb bűneinek egyike, hogy a beígért épületszigetelési programból nem lett semmi, pedig így lehetne a legkönnyebben csökkenteni a fogyasztásunkat. Ezért a kormánynak kötelessége az energiahatékonyság fokozását célzó projektek kiemelt támogatása, hiszen ez valódi, fenntartható rezsicsökkentést jelentene.

A helyi mondás szerint itt vagy fúj a szél, vagy harangoznak – mondta Gerstmár Ferenc LMP-s önkormányzati képviselő. – A város és a Bakony közötti sík terület alkalmas szélerőmű park telepítésére: ezt állapította meg a 2011-ben elfogadott energiastratégia. A legtisztább zöld energia a szélenergia. Az energiastratégia szerint a városnak a környezeti terhelés csökkentése és a befektető által fizetett iparűzési adó szempontjából is előnyös lenne egy ilyen beruházás. Kinek az érdeke, hogy ne valósuljon meg?

A képviselő többször szorgalmazta, hogy az önkormányzat nyújtson támogatást lakóépületek hőszigeteléséhez. A polgármester és a fideszes többség nem ért egyet ezzel a javaslattal. Arra hivatkoznak, hogy majd, ha indul kormányzati program, ahhoz csatlakozik az önkormányzat.

Miközben mi is azt akarjuk elérni, hogy a kormány lépjen, azt is gondoljuk, hogy az önkormányzatnak nincs mire várnia – jelentette ki Gerstmár Ferenc. – A társasházak, magánszemélyek saját erőből vagy hitelből többnyire nem tudják elvégeztetni a szükséges munkálatokat. Ez igaz a választókerületemben, a 2. választókerületben is, ahol a lakosság, más városrészekben élőkhöz hasonlóan, várja a közgyűlés pozitív döntését. A fenntartható városban gondolkodó önkormányzatnak segítséget kell nyújtania! Már a 2020. évi költségvetéséből is!


[fbcomments]