Közérzet · 2022.05.13.

LMBTQI – Magyarország három helyet csúszott hátra

Közzétette 2021-ről szóló éves jelentését a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és interszex szervezeteket tömörítő ernyőszervezet, az ILGA-Europe. A magyar jelentés kiemelte a júniusban elfogadott propagandatörvényt, az LMBTQI-ellenes törvények hatásait és a növekvő társadalmi elfogadást.

Az ILGA-Europe európai ernyőszervezet 2011 óta minden év májusában, a Homofóbia és Transzfóbia elleni világnaphoz (május 17.) kapcsolódóan jelentést készít az LMBTI-emberek európai helyzetéről. A Szivárvány Európa (Rainbow Europe) címet viselő kiadvány 49 európai és öt közép-ázsiai ország LMBTI szempontból releváns jogszabályairól és joggyakorlatáról gyűjt adatokat. Ezek alapján egy rangsort és egy térképet állítanak össze. Magyarország 2013-ban érte el a legmagasabb eredményt (55 százalék). Azóta – 2016 és 2018 kivételével – minden évben romlott a helyzet. Kilenc év alatt 30 százalékra esett vissza hazánk pontszáma.

A magyar jelentés kiemeli a gyűlölet-bűncselekmények számának növekedését. A 2021 márciusában életbe lépett örökbefogadási jogszabályok tovább nehezítették, hogy LMBTQI-személyek örökbe fogadjanak. Egy férfit például azért nyilvánították alkalmatlannak, mert azonos nemű párkapcsolatban élve nem tudná az Alaptörvényben megkövetelt keresztény szellemiségben felnevelni a gyereket. Nem sokkal később egy leszbikus nő sem kapta meg az engedélyt, arra hivatkozva, hogy az Alaptörvény szerint az anya nő, az apa férfi.


A jelentés hosszan taglalja a júniusban elfogadott propagandatörvényt és annak hatásait. Felhívja a figyelmet arra is, hogy Kozma Ákos ombudsman inaktivitása miatt a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) Akkreditációs Albizottsága kezdeményezte az intézmény leminősítését A státuszról B státuszra.

A háromoldalas jelentés ugyanakkor pozitívumokra is kitér. Három reprezentatív közvélemény-kutatás is az LMBTQI-emberek hazai elfogadásának jelentős növekedését mutatta ki. Erős volt a társadalmi fellépés a propagandatörvény ellen. Minden eddiginél nagyobb volt a Budapest Pride felvonulás. A civil szervezetek pedig számos sikeres képzést tartottak, és kiadványt állítottak össze.

A kiadvány összeállításában magyar részről a Háttér Társaság és a Transvanilla Transznemű Egyesület vett részt.

A vezető képen a Propagandatörvény helyett elfogadást! tüntetés a Kossuth téren, 2021. június 14-én. Fotó: 168.hu/Merész Márton


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]