Közérzet · 2021.12.30.

LILIÁNA – A nők bántalmazása a hétköznapok része

A magyar sajtó egy híres család tragédiájától hangos. A 25 éves olimpikon, Szilágyi Liliána azokért is vállalta a kiállást, akiknek a hangja „nem hallatszik át a szomszédba sem” a kegyetlen erőszak és a lelki bántalmazás során.

Öt év gyógyítás és jogi megtámasztások után állt ki az év utolsó előtti napján az Európa-bajnoki címről egy másodperccel lemaradó úszó, Szilágyi Liliána, hogy elmondja a történetét. D. Tóth Kriszta segíthetett neki a sajtómegjelenések szervezésében, így most sokan gondolkodhatnak azon, hogy a legendás olimpiai bajnok, Gyarmati Dezső unokája és lánya miképp élhettek ilyen erőszakban. Az úszó hosszan készült a beszélgetésre, minden szavát átgondolta, leírta. Tanácsadói ellenőrizték, hogy az ügyvéd apának jogilag se adjanak támadási felületet.

A 25 éves hölgy szerint apja, a szintén olimpikon úszó kiskorától verte, és édesanyját is sokszor bántalmazta a szeme láttára. Később már „csak” az édesanyját – mert az edzéseken a lánya testén láthatóak lettek volna a nyomok –, de a nagyobb nyomaték miatt a lánya előtt. A lelki és a szexuális bántalmazás 2016-ig tartott, Szilágyi Liliána akkor menekült el otthonról. Vallomásában Liliána próbálta érzékeltetni, hogy a rettegés miképp kötötte apjához az édesanyját, akit gyakran félholtra vert. Arról beszélt, hogy ne ítélkezzenek az emberek, hisz nem tudják, valójában mi történik a négy fal között.


A Világbank kutatásai szerint a 15 és 44 éves kor között lévő nők nagyobb eséllyel esnek áldozatául családon belüli erőszaknak, mint ráknak, autóbalesetnek, háborúnak vagy maláriának. A nők ellen elkövetett bűncselekmények ára hatalmas. Az összesítések során a közvetlen költségekbe beszámították a bántalmazott nők és gyermekeik kezelését és ellátását a bűnösök bíróság elé állításának költségeivel együtt. A közvetett hatások köre egyelőre nehezen mérhető, például a foglalkoztatottság és a produktivitás csökkenése, valamint az okozott emberi fájdalom és szenvedés mértéke.

Az arányok érzékeltetésére: a bizalmas partnerek által okozott erőszak ára az Egyesült Államokban meghaladja az évi 5,8 milliárd dollárt! Ebből 4,1 milliárd dollár a közvetlen orvosi ellátás és egészségügyi szolgáltatások ára. A termelékenység veszteségei 1,8 milliárd dollár körüliek. Az Egyesült Királyságban végzett 2004-es felmérés az otthoni erőszak direkt és indirekt költségeit összesen évi 23 milliárd fontra becsülte. Ez személyenként 440 dollárt jelent.

A nők elleni erőszak nem egy kultúra, térség, ország sajátossága, és nem csak egy bizonyos női csoportra vonatkozik. Gyökerei a nőkkel szembeni, nem szűnő diszkriminációból erednek. A nők 70 százaléka tapasztal erőszakot életében.

A vezető képen Szilágyi Liliána. Fotó: HungarySport


[fbcomments]