Közérzet · 2021.11.10.

LILA KÖD – Drogmentes Magyarország!

A Nemzeti Drogstratégia alapján ma Magyarország hivatalosan drogmentes, s talán azért küld a magyar kormány drogprevenciós szakembereket a Seychelle-szigetekre, mert itthon nincs munkájuk…

Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyarország és a Seychelle Köztársaság közötti fontos megállapodások között említette, hogy „Magyarország drogprevenciós szakemberek, egészségügyi dolgozók, orvosok és pszichológusok képzésével fogja segíteni a Seychelle-szigetek kábítószer ellenes küzdelmét” – írja a hvg.hu.

Szijjártó szíves figyelmébe ajánljuk a TASZ tavalyi jelentését és az ugyancsak a hvg.hu hasábjain megjelent interjút, amelyben a szerző megszólaltatja Szemelyácz János addiktológust, pszichoterapeutát, a Magyar Addiktológus Társaság és az Indít Közalapítvány kuratóriumának elnökét, akinek ismert politikusok is a kliensei voltak. Szerinte a politikusok a munkabírás érdekében, a strómanok pedig unalmukban kokainoznak.


– A plakátkampányoknál gyakran érzem, hogy valamilyen tuning segítségével születtek. Ilyet józan ember nem talál ki – mondta az addiktológus.

Az interjúban a szakember egyéb függőségekről is beszél. Például:

– 2017-ben a WHO közölt egy kutatást, amely szerint rohamivásban világelsők lettünk a fiúk és harmadikok a lányok tekintetében. A 15 éves korosztályról beszélünk, akik öt egységnyi alkoholnál többet megittak egy ültő helyükben (egy egység egy felesnek vagy egy korsó sörnek felel meg). Mikor ez megjelent, én azt gondoltam, hogy itt mindenki eldob kapát, kaszát és nekiáll foglalkozni ezzel. Ehhez képest másnap az újságokban megint az volt a hír, hogy albinó kisszamár született a nyíregyházi állatkertben, ez senkit nem érdekelt. Szóval úgy tűnik, a dizájner nagy szám, az alkohollal meg nem foglalkozunk. Mellesleg érdekes dolgokat lehetne megtudni, ha a különböző drogokat vizsgálnánk a szennyvízben. A kokain például biztosan kilőtt az utóbbi időben.

Szóval arról, hogy Magyarország drogmentes vagy sem, hosszasan lehetne beszélgetni…

Kép forrása: Profimedia, Alamy

[fbcomments]