Aláírás rövid / Közérzet · 2015.11.27.

LIGA – Tiltakozó akciókra készülnek

November 27-én dől el: szervez-e tiltakozó akciókat a Liga Szakszervezetek, amely egy éve tárgyal a kormánnyal a minimálbérről, a Munka törvénykönyvének módosításról és más, a munkavállalók számára fontos kérdésekről, mondta csütörtöki veszprémi látogatásán Gaskó István, a szakszervezet országos elnöke.

Ha nem sikerül megegyezésre jutni, az akcióiról elhíresült Black Friday akár a Liga fekete péntekje is lehet, a ligások ugyanis készek valamennyi törvényes eszközt bevetni. Már amennyit az alaposan megnyirbált sztrájktörvény lehetővé tesz, amelynek módosításáról ugyancsak tárgyalásokat folytatnak. Ha kell, állította az országos elnök, tüntetnek és félpályás útlezárásokat is tartanak.


Gaskó István hangsúlyozta: Magyarországon jelentős béremelésre van szükség, annál inkább, mert még a legkevesebb jövedelemből élők között is nagy a különbség. Egészen pontosan 20 ezer forint, ennyivel jut több annak, aki a létminimumon él, annál, aki minimálbért kap. Mindez oda vezetett, hogy több százezer ember napi nyolc órában annyit sem keres, amennyiből a létfeltételeit képes megteremteni. A legkilátástalanabb helyzetben a közmunkások vannak, akik még a minimálbéreseknél is rosszabbul keresnek.

Az elnök szerint egy egészségtelen gazdaság megerősödése zajlik Magyarországon, ahonnan már nemcsak az orvosok, nővérek mennek el, hanem a jobb megélhetés reményében a szakmunkások is, akik többek között a munkaadók gátlástalan kapzsiságát is megelégelték. Mindezek nemcsak a munkaerőpiacot rengetik meg, hanem óriási gondot okoznak más területeken is, például a vendéglátásban, a turizmusban, és hozzájárulnak ahhoz is, hogy összeomlás fenyegeti a nyugdíjrendszert. A Liga arra törekedik, hogy a minimálbér nettó értéke legalább akkora legyen, mint a létminimumé. Kiállnak amellett is, hogy két-három év alatt szűnjön meg a közmunkáért járó bér és a minimálbér közti különbség.

Gaskó István szerint az egyéves tárgyalássorozat nem hozott előrelépést, a kormány értelmes érveket nem sorakoztatott fel, eddig csak nemet tudott mondani. Ma eldől, november 27-e lesz-e a Liga fekete péntekje.


[fbcomments]