Kultúra / Életmód · 2021.09.20.

LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

Mindig is irigyeltem a mediterrán embereket, akik órákat képesek a teraszokon elüldögélni egy csésze kávé mellett, beszélgetve, sakkozva, újságot olvasva, vagy félálomban hallgatva a kikötőből olajszag kíséretében odaszűrődő motorzajokat, a jövők-menők kiáltozását. A kávészünet nálunk valahogy kapkodósabb, munka közben az automata mellett, sebtében elszívott cigivel.

A Balkánon a mai napig megadják a módját. A török kávé rézdzsezvában szervírozva, ratlukkal, szárított gyümölccsel édesített, zseléalapú édességgel valóságos ünnep. Már a látványa is, de az íze! Sokkal markánsabb, anyagszerűbb, mint a presszókávé. Az európaiak közül sokan éppen a zacc miatt nem szeretik. 

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

De Szerbiában, Boszniában, Hercegovinában és a Koszovón is, ha kávét kérsz, elsősorban török kávéra gondolnak. Mostarban, Szarajevóban még vannak olyan házak, ahol maguk pörkölik a kávét az udvar közepén rakott tűzön és utána kézidarálóval őrlik, főleg idős asszonyok. A „nenák” akár órákon keresztül elbíbelődnek ennek a csodálatos italnak az elkészítésével.


kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

Az én nemzedékem is még ezen a török kávén nőtt fel. Hívhatnánk akár bosnyák, szerb, vagy feketekávénak is. Annál is inkább, mert a törökök nem ezt a fajta erős kávét isszák, inkább hígítva, édesebben, szinte teaként. Szóval, anyánk török kávéval ébresztett már középiskolás korunkban is.

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

Fel is pörögtünk rendesen tőle. Milyen jó kávék voltak, pedig nem volt nagy választék: Santos, Minas, Centroprom, Frank. Pörkölt, szemes kávéként árulták. A boltban a pénztárnál őrölték. Milyen isteni kávéillat terjengett a boltokban! Kis porceláncsészéből ittuk. A zaccból pedig jósolni lehetett egymásnak. Mindjárt vidámabb lett tőle a munkahelyi kávészünet.

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

Aztán jött a kotyogós, majd a Nescafé sok tejjel, akár hideg tejjel is, nagy bögrében akár egész nap kortyolgatva munka közben. Ma meg már a kávéházakban és a boltok polcain a legkifinomultabb aromák megszámlálhatatlan változata közül válogathatunk. Gyümölcsös íz, jobb savasság, összetettebb aromák. A habban szívecskék rajzolva. Szinte képtelenség választani: filteres, kapszulás, presszó.  Mégis mindenkinek van kedvence, ami nélkül nem teljes a nap. Nekem fáj a fejem, ha nem iszom kávét, ami nem véletlen, mert a koffeinelvonás fejfájást okoz.

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

A kávé mértékkel fogyasztva egészséges, azt senki nem vitatja, legfeljebb azt felejtjük el, hogy sok vizet kell inni mellette, mert kivonja a szervezetből. Ez az oka különben, hogy felnyomja a vérnyomást, majd leereszti. A filteres kávé a leggyengébb, amerikai filmekben látjuk, ahogy non-stop iszogatják, mint a teát. A török kávét újabban főleg délelőtt ajánlják, mert megüli a gyomrot, idő kell az emésztéséhez. Ebből a fajtából két-három csészénél nem kellene többet inni. 

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

A táplálkozási tanácsadók szerint legegészségesebb a presszókávé, mert a kávészemek legjobb részei maradnak benne, amikor a forró víz átmossa. Állítólag a legjobb antioxidáns a világon! Főleg a robusta fajta. Ellenben a café latte hizlal, a benne lévő szirup és cukor miatt. A cappuccino és a neszkávé is laktat, az olaszok főleg délelőtt, tízórai helyett fogyasztják. Amúgy viszont a kávé karcsúsít, napi két-három presszókávé csökkenti a túlzott elhízás kockázatát – ha hinni lehet a táplálkozáskutatóknak. És ha nem szívunk mellé egy-két cigit. Van akinek a kávészünet cigaretta nélkül nem igazi.

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

A kávékapszula külön történet, sokan szeretik, mert kényelmes, készítéskor az az egy adag mindig friss, pont annyi készül belőle, amennyi szükséges. De nagy csapás a környezetre nézve, mert a kapszula alapanyaga alumínium, amelynek gyártsa nagyon energiaigényes, a begyűjtése pedig nem egyszerű. Állítólag mindössze egy harmadát képesek újrahasznosítani. A kávékapszula mellett érvelők viszont azt hangoztatják, hogy nem azoknak, hanem egyáltalán a kávétermesztésnek nagy a környezeti lábnyoma, leginkább a vízfelhasználás miatt. 

kávészünet, LIFE: Kávészünet – Megadjuk a módját

Egy csésze kávéhoz 140 liter vízre van szükség. A szén-dioxid kibocsátása pedig 50–100 grammra becsülhető. Pff! Hihetetlennek tűnik. Ez a látszatra igénytelen cserje mire eljut Afrika, Ázsia, Dél-Amerika kopár fennsíkjairól a mi csészénkbe, a termesztéstől a hörpintésig ennyiféle vacakoláson esik át. Mindent eltúloz a civilizáció. Ötven-száz éve még egyszerű csalánzsákokban érkezett, az udvaron rakott tűznél pörkölték és rézdzsezvában főzték. Egyszerűen és nagyszerűen. Békében a környezettel.


[fbcomments]