Gazdaság / Egyéb · 2021.09.10.

LIFE – Aszály, fuldokló halak és csónakázótó Felcsúton

Száraz vagy csak félig telt medrek, kilógó halhátak jellemzik a dunántúli völgyekben fekvő halastavak nagy részét. A térség haltermelésének ötöde van veszélyben az aszály miatt, írja a hvg.hu. A LIFE az egyetlen uniós forrás, amely dedikáltan környezet- és természetvédelmi, valamint éghajlat-politikai célkitűzéseket támogat.

A sekéllyé vált vizekben nagy gondot jelent a hirtelen felmelegedés, ami miatt oxigénhiány alakulhat ki, ez pedig végzetes lehet a halaknak, mint az a Velencei-tóban is megmutatkozott, idén már nem is egyszer.

LIFE, LIFE – Aszály, fuldokló halak és csónakázótó Felcsúton

Jó hír viszont, hogy Felcsúton „társadalmi igény fogalmazódott meg”, hogy a villámárvizeket csillapító tározóból csónakázótavat csináljanak, többfunkciós sportpályával, kilátóval, étteremmel, mindezt az ikonikus kisvasút mellett – olvasható a projekt műszaki leírásában. Így aztán a falunak újabb 1,5 milliárd forintot ítéltek meg az állami költségvetésből.


LIFE, LIFE – Aszály, fuldokló halak és csónakázótó Felcsúton

Ugyanakkor, bizonyosságot nyertek a homokhátságiak, hogy a néhány tízmilliós beruházásukkal már néhány év alatt százmilliós nagyságrendű hasznot tudnak majd hajtani. A szakemberek szerint a vadászati világkiállítás árából 800 település lenne megmenthető árvíztől és aszálytól olvashattuk a hvg.hu minapi írásában.

Az Európai Unió LIFE-programja olyan uniós támogatás, amely a többi között azt is lehetővé teszi, hogy akár filléres beruházásokkal mérsékelhetők legyenek a szárazság, vagy az árvizek okozta károk. A tapasztalatok alapján 50 milliárd forintból el lehetne kezdeni a gondok megoldását azon a 800 településen, amelyek fokozottan veszélyeztetettek a klímaváltozás hatásai miatt.

LIFE, LIFE – Aszály, fuldokló halak és csónakázótó Felcsúton

A LIFE-programot irányító Belügyminisztérium arra a kérdésre, készült-e felmérés, hogy az ország mely területein lenne a legsürgetőbb a beavatkozás, azt válaszolta, hogy a projekt keretében ilyen felmérés nem készült, de a Nemzeti Vízstratégia megállapítása szerint 817 fokozottan veszélyeztetett település van az országban.

A projekthelyszíneken kiderült, hogy néhány év alatt megtérül a befektetés, hiszen a zabolátlan víz nem okoz károkat, vagy a megtartott csapadék élhetővé és megművelhetővé teszi a környéket. Megdöbbentő, hogy ehhez csak néhány tízmillió forint kell, az öt program együttesen vitt el 236 millió forintot.


[fbcomments]