Közérzet · 2016.03.09.

Lesz-e bevásárlóközpont a Jutasi úton?

A Jutasi útnak a vár felé néző oldalán több kihasználatlan terület is van. A legszebb panorámával rendelkező telekcsoportok egyike is itt helyezkedik el. Beépítésére több elképzelés is született, terveztek már ide lakóparkot, kertes házakat, bevásárlóközpontot, de felmerült, mint az uszoda lehetséges helyszíne is. A 6,5 méteres magassági korlátozás bizonyos értelemben megszabja a leendő beruházás jellegét.

Ez a város messze legértékesebb fejlesztési területe. A Jutasi út nyugati oldalán helyezkedik el, szemben vele, a lakótelepen él a város lakosságának közel 40 százaléka. Nem véletlen, hogy folyamatos találgatások folynak a terület hasznosításáról, legutóbb éppen a tervezett (?) uszoda kapcsán. A Pajtakert Kft. viszont mert nagyot álmodni, és erre a területre terveztette meg Veszprém legnagyobb bevásárlóközpontját. A belvároshoz való közelség – mindössze 400 méter  – és a környék lakosságának száma tökéletes párosítás egy ilyen komplexumnak.


A 2008-as gazdasági válság előtt született terveknek csak a magassági korlátozás szab határt, hiszen a 6,5 méterben meghatározott maximum részben a föld alá kényszeríti a létesítményt. Mivel a lakosság egy része tart egy ilyen építménytől, így annak barátságosabbá tétele érdekében zöld tetőt tervezett a beruházó, továbbá számos közösségi funkcióval tervezi megtölteni a háromszintes központot. A parkolók főként a mélygarázsban kapnának helyet. Ez egyfajta P+R parkolóként is segíthetne az amúgy is parkolási gondokkal küszködő városközpontnak, csökkentve a belvárosra nehezedő napi gépjárműáradatot.

Tetőterasza is lenne a központnak

Tetőterasza is lenne a központnak

A tervek elkészültek, információink szerint már az egyik leendő bérlővel is tárgyaltak. A Jutasi úton lévő Spar áruház kiváltására a város második Interspar áruháza nyílna meg az alsó szinten, ezzel jelentősen javítva a városrész ellátottságán. A 2008-as válság óta átalakítva, de több ingatlanforgalmazó oldalon is eladó projektként láttuk viszont a terveket.

Lehet, hogy a városlakók jobban örülnének itt egy uszodának, mint az aréna melletti területen, de ehhez mélyen a zsebébe kellene nyúlnia az önkormányzatnak. A Jutasi úti terület rendezése továbbra is kérdéses marad. Úgy tűnik, a fejlesztő nem adja fel, a mai napig üzemelteti a Jutas Center oldalát.


[fbcomments]