Gazdaság / Közérzet · 2022.11.16.

Lengyelországi incidens: Zavarban a szabad világ

„Az amerikai elnök is megerősítette, a vizsgálatok eddigi eredményei szerint egy orosz rakétára válaszul kilőtt ukrán légvédelmi rakéta találhatta el Lengyelországot” – adja hírül a hvg a lengyelországi incidens kapcsán.

A Lengyelországot ért rakétatalálat miatt talpon a világ, minden NATO-ország, köztük hazánk összehívta a biztonsági tanácsát még tegnap este. Közben vezető politikusok Facebook- és Twitter-üzeneteket posztolnak. Orbán higgadtságra int, Medvegyev volt orosz elnök-miniszterelnök a tenyerét dörzsöli, mert szerinte „a Nyugat egyre közelebb sodorja magát a világháborúhoz”.

Teljesen olyanná kezd válni ez az egész, mint egy szürrealista filmben a skizofrén jelenet: két embert agyoncsapott a Lengyelországot ért rakétatalálat, feldőlt traktor és szétroncsolódott pótkocsi, előttük a földben hatalmas kráter. Ezeket a fotókat látni az interneten. A háttérben hírszerzők, NATO-pilóták, repülők, katonai szakértők, nagykövetségek, külügyminiszterek, államelnökök felbolydult hada igyekszik kideríteni, mi is történt pontosan. Orosz vagy ukrán rakéta találta el Lengyelországot? Szándékosan vagy véletlenül? Ha orosz, akkor életbe lép a NATO 4., sőt az 5. cikkelye, mert azt jelenti, Oroszország megtámadott egy NATO-országot, amiért válaszcsapás jár.


Közben a lengyelországi incidens következtében meghalt két ártatlan ember, akik a rakétával eltalált lengyel magtárban dolgoztak éppen. És ma is, holnap is meg fog halni emberek tömege ebben a Putyin birodalmi törekvései miatt kirobbant esztelen háborúban. Azt pedig meg sem tudjuk becsülni, hogy eddig mennyien meghaltak már, hányan maradtak otthon nélkül? A menekültek száma jobban nyilvántartható. Azt olvastam, hogy Lengyelországban csaknem másfél millió ukrajnai menekültet regisztráltak idén november 1-jéig az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága nyilvántartása szerint. Németországban több mint egymilliót, Csehországban csaknem félmilliót, Olaszországban 172 ezret, Spanyolországban 150 ezret, Nagy-Britanniában 142 ezret, Franciaországban 119 ezret, Szlovákiában 99 ezret, Romániában 88 ezret, Ausztriában 85 ezret, Hollandiában 79 ezret, Svájcban 68 ezret, Magyarországon 31 ezret. Négymillió regisztrált ukrajnai menekült. Közben azt is látni azért, hogy elsősorban hova menekülnek. Ha már egyszer menni kell, akkor oda költöznek, ahova eddig nem engedték be őket, mivel nem uniós állampolgárok.

Nekem ez az egész lengyelországi incidens azt üzeni, hogy ahol háború van, ott lőnek, hullanak a rakéták, bombák. Emberek tömegesen menekülnek. A mai korszerű fegyverek mellett senki sincs biztonságban. Országhatároktól függetlenül. És Putyinék pontosan ezt akarják elérni, félelemben tartani a világot. A szabad világot.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

[fbcomments]