Közérzet · 2021.12.22.

Lejárt tartozások csapdájában

A lejárt tartozások egyfajta szegénységi csapdát hoznak létre, és számottevő jóléti veszteségeket okoznak egyéni és társadalmi szinten. Erre a megállapításra jutott tanulmányában három kutató.

A jelentős tartozással rendelkezők esetében a munkahely elvesztése gyakran további súlyos következményekkel jár, például lakáshitel esetén a lakás elvesztése. Tömegesen szolgáltatott példákat erre a 2008-ban kitört jelzáloghitel-válság. De van-e fordított irányú hatás? Ezt vizsgálta mélyinterjúkkal és kérdőíves felméréssel Magyarország egyik elmaradott térségében Berlinger Edina és Dobránszky-Bartus Katalin, a Budapesti Corvinus Egyetem, valamint Molnár György, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontjának munkatársa.

Azt tapasztalták, hogy a büntetőkamatokkal megnövelt, reménytelen nagyságúvá duzzadt tartozások miatt sokan arra rendezkedtek be, hogy bujkálnak a behajtás elől. Nem vállalnak bejelentett munkát, nem nyitnak bankszámlát, és emiatt folyamatos stresszel kénytelenek együtt élni. A lejárt tartozások így egyfajta szegénységi csapdát hoznak létre, és számottevő jóléti veszteségeket okoznak egyéni és társadalmi szinten. Szerintük ezeknek a veszteségeknek a csökkentése érdekében átgondolt intézkedésekre van szükség.

Az interjúkat olyan eladósodott családokkal folytatták le, amelyeknek a tartozása már végrehajtóhoz került, így a szabályok értelmében minden legális munkajövedelmüket 33, egyes esetekben 50 százalékos levonás terhelte. Mivel vagyontárgyaik piaci értéke nagyon alacsony, árverezésre általában nem került sor, vagy éppen egy árverés után jutottak ilyen helyzetbe. Így a tartozások hosszú éveken keresztül fennmaradtak. Közben halmozódtak a büntetőkamatok, a kezdeti, akár csak pár százezer forintos hitelek többmilliós tartozásokká alakultak át. A magyar jogszabályok nem ismerik a fizetésváltság intézményét, így amennyiben a hitel fedezete nem elég a tartozás megtérüléséhez, hiába vesztette el az adós akár a házát is, a tartozás fennálló részéért továbbra is felelős.

A kutatók által megkérdezett adósok teljesen lemondtak arról, hogy valaha is törleszteni tudják ezeket a hatalmas összegeket. Feladtak minden próbálkozást, ami tovább növelte a tartozást. Arra rendezkedtek be, hogy egész életükben elrejtsék a jövedelmüket a behajtók elől. Sok esetben kifejezetten a lejárt tartozások miatt nem vállalnak hivatalos, bejelentett munkát és nem nyitnak bankszámlát. Arról számoltak be, hogy a folyamatos stressz negatívan hat a lelki és fizikai egészségükre.

A kutatásról készült beszámoló a portfolio.hu-n olvasható. Az elemzés írói megoldási javaslatokat is megfogalmaznak.

Kép forrása: Getty Images

Hozzászólások

A hozzászóláshoz jelentkezzen be Facebook-fiókjába!