Közérzet · 2021.10.31.

Lejárt az automatikus hitelmoratórium

Tavaly március 19-étől most október végéig tartott a hitelmoratórium, amelyet nem kellett kérelmezni. November 1-jétől azonban aki nem kérelmezi a bankjánál, az automatikusan fizetővé válik. Erre csak a rászorulók egyes csoportjai jogosultak és csak jövő június 30-áig.

A hitelmoratóriumot kérelmezhetik nyugdíjasok, gyermeket várók és nevelők, közfoglalkoztatottak. Azon magánszemélyek, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük, illetve azok a vállalkozások, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal csökkent az előző évihez képest. Lényeges körülmény, hogy a moratórium nem csak a direkt kölcsönökre vonatkozik. A babaváró hitel törlesztőrészletét sem kell fizetni, ahogyan a CSOK mellé igényelhető kamattámogatott hitel jelzáloghitelét sem.

Az MNB adatai szerint a hitelmoratóriumban részt vevő hitelek aránya májusban a háztartásokban a teljes hitelállomány 33 százalékát tette ki, a jogosultak aránya 48 százalék volt. Az MNB felügyeleti szóvivője szeptember végén azt mondta, hogy egymillió 150 ezer család és 25–30 ezer vállalkozás élt addig a lehetőséggel. A lakosság 2800–2900 milliárd, a cégek 1900 milliárd forintot nem törlesztettek az utóbbi egy hónapban. A lakáshiteleseknek már csak 41 százaléka volt moratóriumban.


Nem kicsi a tét

Akár három és fél évvel és milliókkal nőhet a moratórium fenntartása. Érdemes megfontolni a döntést, persze csak azoknak, akik beleférnek a körülírt jogosulti körbe. A bankok és a jegybank is hónapok óta azt javasolja, hogy aki tud, törlesszen. Az MNB egy korábbi számítása szerint akik a további nyolc hónapban maradnak a moratóriumban, a hitelük futamideje akár három és fél évvel is megnyúlhat. A jelzáloghiteleknél 20, a személyi hiteleknél akár 60 százalékkal is megemelkedhet a visszafizetendő összeg. Az áprilisi (2020-ra vonatkozó) banki elszámolások sokaknak okoztak sokkot, mert az derült ki, hogy aki az előző év végéig 10 hónapig nem fizetett, annak nem 10 hónappal növekedett a hitel futamideje, hanem akár 13–14, egyes esetekben 25–30 hónappal is.

Érdemes előtörleszteni

A sok millióval megugró hátralék havi törlesztő összege nem nőhet, ezért a pénzt időben megnyújtva kell fizetni (ahogyan eddig is). Fontos, hogya kilépő ügyfelek költség- és díjmentesen előtörleszthetnek, amivel mérsékelhető a futamidő kitolódása. Az MNB az ügyfelek 10–12 százalékánál vár olyan jövedelemcsökkenést, ami problémát okozhat az újbóli fizetésben. A bankszövetség szerint a bankszámla-forgalom alapján a hitelmoratóriumban lévő ügyfelek 19 százalékának mérhetően csökkent a jövedelme, 81 százalékuk viszont tudna fizetni. Az ügyfelek eddig nem rohanták meg a bankokat. Az MNB adatai szerint 2020 decembere és idén május között már 184 ezer lakossági hitelszerződést kezdtek el fizetni.

Forrás: helyben.hu

Fotó: portfolio.hu


[fbcomments]