Életmód · 2015.11.30.

Lehet együtt élni az AIDS-szel?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1988-ban nyilvánította december első napját az AIDS elleni küzdelem világnapjává. Ilyenkor születik gyorsan pár újságcikk, mint ez is, megszólal néhány szakértő és HIV-pozitív vagy AIDS-beteg, aztán megint csönd lesz a következő világnapig.

Az emberek többségének fogalma sincs, mekkora a veszély, úgy gondolják, velük ilyesmi úgysem történhet meg. Pedig igen, csak nem úgy. 


HIV-pozitív vagy AIDS-beteggel való kézfogás útján például nem terjed a vírus, a tüsszentés sem fertőz és közös használati tárgyak útján – WC-ülőke, telefon, evőeszköz – sem lehet elkapni a betegséget. Nem terjesztik a vérszívók (szúnyog, kullancs), de az izzadtság, a könny, a széklet és a vizelet sem. Ezzel szemben a HIV-pozitív személyektől származó ondó, hüvelyváladék, anyatej, vér és minden olyan testnedv, ami vérrel keveredett, súlyos veszélyforrást jelent, ha egy másik ember szervezetébe, véráramába kerül.

HIV-vel (vagyis humán immunhiányt okozó vírussal) mindenekelőtt szexuális úton (homo- és heteroszexuális együttlét során ugyanúgy!), közösen használt, fertőzött injekcióstűvel (drogosok), magzatként és újszülöttként, ha az anya HIV-fertőzött (a vér és az anyatej által), rosszul vagy sehogy sem sterilizált orvosi eszközök közvetítésével és ellenőrizetlen módon történő vérátömlesztés útján (ezek valós veszélyt ma már csak a világ elmaradottabb részein jelentenek) lehet megfertőződni. A vírus által okozott betegség az AIDS (szerzett immunhiányos tünetegyüttes – Acquired Immune Deficiency Syndrome), amely a kezeletlen HIV-fertőzötteknél alakul ki. Röviden: nem minden HIV-pozitív AIDS-es, de minden AIDS-es HIV-pozitív. 

A WHO adatai szerint 2014-ben a világon 36,9 millió HIV-fertőzött ember élt, ezen belül a nők száma 17,4, a tizenöt évnél fiatalabbaké pedig 2,6 millió. A frissen fertőzöttek száma 2 millió, az AIDS-ben meghaltak száma 1,2 millió volt. Afrikában a legrosszabb a helyzet, ott közel 25 millióra becsülték a HIV-fertőzöttek számát két évvel ezelőtt. Utána következett Délkelet-Ázsia (3,4 millió) és az Amerikai Egyesült Államok (3,2), majd Európa (2,1).

aids világnapMagyarországon 2013-ban 240, 2014-ben 271 új HIV-fertőzöttet regisztráltak, ez 11,4 százalékos emelkedés. Az idei év első fél évében 133 friss HIV-pozitív személyt szűrtek ki, velük 2978-ra emelkedett az 1985 óta nyilvántartásba vett esetek száma. Június végéig kilencen haltak meg és 24-en betegedtek meg AIDS-ben.  

A legnagyobb kockázatot azok vállalják, akik védekezés nélküli, futó szexuális kapcsolatokat létesítenek ismeretlen emberekkel. Még ma is sokan gondolják, hogy ez csak a homoszexuálisokra igaz, pedig a heteroszexuális együttlétek során pont ugyanakkora a fertőződés lehetősége. A másik rizikócsoport az intravénás droghasználóké. Fontos lenne, hogy a veszélyeztetettek időről időre HIV-tesztet csináltassanak az anonim szűrőállomások valamelyikén. Vidéki városokban ezek a bőr- és nemibeteg-gondozó intézetekben működnek. A teszt a vélhető fertőzés utáni negyedik héttől ad megbízható eredményt. A korai diagnózis életet ment, mivel az időben diagnosztizált és megfelelően kezelt HIV-fertőzött ugyanannyi ideig élhet, mint bárki más, és ha felelősen gondolkodik, a többi embert sem fertőzi tovább. Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat honlapján sok hasznos információt és segítséget találnak mindazok, akik érintettek lehetnek, vagy akiknek a családjában, tágabb környezetében HIV-pozitív, netán AIDS-es beteg él.

 






[fbcomments]