Közérzet · 2022.05.25.

Lehet-e hazánkban népszavazást tartani?

Lehet, de csak akkor, ha azt a Fidesz-kormány akarja. Legalábbis ez derül ki az elmúlt 12 évi gyakorlatából. Ezernél több kezdeményezés közül csak két fideszes javaslatból lett tényleges népszavazás – írja a Nyomtass te is!

Most éppen a munkanélküli-segély meghosszabbítására és a Diákváros megépítésére vonatkozó népszavazást gáncsolta el véglegesen az Alkotmánybíróság.

A népszavazás elméletileg kiváló lehetőség lenne arra, hogy az emberek is beleszólhassanak az életünket érintő fontos ügyek eldöntésébe. Amikor Orbán Viktor 2010-ben hatalomra került, egy törvénymódosítással szinte garantálta, hogy soha ne lehessen érvényes egy népszavazás. Azóta nem is lett. Ugyanis míg korábban elég volt a választók negyedének részt vennie a szavazáson, ők ezt az arányt 50 százalékra emelték. Majd beletettek mindenféle gátakat a törvénybe, hogy mi mindenről nem lehet szavazni. Ráadásul annyi intézményben ülnek ott a saját embereik, hogy bármilyen népszavazási kezdeményezést meg tudnak akadályozni még az utolsó pillanatban is. Nem véletlen hát, hogy az elmúlt 12 évben csak azt a két népszavazást lehetett megtartani, amelyeket a Fidesz kezdeményezett, de ezek sem lettek érvényesek.


A Nemzeti Választási Bizottsághoz 2010 és 2022 között összesen 1132 népszavazási kezdeményezés érkezett be. Ezekből 65-nél engedélyezték az aláírásgyűjtés megkezdését. Ez utóbbiakat kettő kivételével aztán mégis elutasította az országgyűlés, elkaszálta az alkotmánybíróság, vagy nem gyűjtöttek össze elég aláírást a kezdeményezők.

Egy pillanatig mégis úgy tűnt, hogy a Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere által kezdeményezett kérdésekről lehet népszavazás. Hiszen a Nemzeti Választási Bizottság, majd a Kúria, a legfelsőbb bírói testület is megerősítette, hogy meg lehet tartani. Ez a népszavazás az álláskeresési járadék 270 napra való meghosszabbításáról, illetve a kínai Fudan Egyetem budapesti megépítésének törléséről szólt volna. Ez utóbbit azon a helyen építené fel a kormány, ahová a főváros 12 ezer kollégiumi férőhelyes Diákvárost tervezett. Már a parlament előtt volt az ügy, amikor jött az Alkotmánybíróság, amelyik azt mondta, hogy mégsem lehet. Gondoljunk csak bele! A Kúrián ülnek Magyarország legképzettebb bírái, az Alkotmánybíróság elutasító döntéséből mégis az következne, hogy ezek a jogászok annyira ostobák, hogy képtelenek voltak helyesen megítélni egy ilyen egyszerű ügyet. Természetesen nem erről van szó. A Fidesz által javasolt bírákkal feltöltött Alkotmánybíróság olyan döntést hoz, amilyet a Fidesz szeretne. A vidéken élők számára azért lett volna nagy jelentősége ennek a népszavazásnak, mert a jelenlegi lakásárak mellett létfontosságú, hogy legyenek megfizethető kollégiumi férőhelyek.

A Nyomtass te is! friss lapszámának további témái:

– Háromszor annyiért vesszük az orosz gázt, mint a románok

– Tényleg a rend a legfontosabb az iskolákban?

– Már az 50 százalékos drágulás sem ritka

– Megint megígérték, hogy utolérjük Ausztriát

– Több százezer mobil válik használhatatlanná júniustól

Becslések szerint 2,6 millióra tehető azoknak az ötévesnél idősebb telefonoknak a száma, amelyek a 3G hálózatról történő lekapcsolással használhatatlanná válnak. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy mobilcsereprogram keretében segíti azokat, akiknek a készüléke nem alkalmas a 4G és 5G hálózatokra való csatlakozáshoz. A program keretében a 2 és 3G-s eszközök tulajdonosai pályázhatnak egy húszezer forintos állami támogatásra – a keretösszeg kimerüléséig. Erre a célra ötmilliárd forintnyi összeget különítettek el, ami 250 ezer készülék cseréjéhez ad segítséget. A Magyar Telekom már május elején megkezdte a 3G hálózatok fokozatos lekapcsolását, a Vodafone május végén, míg a Yettel júniusban indítja el a munkálatokat.

Olvassa, nyomtassa, terjessze! A Nyomtass te is! legfrissebb száma innen tölthető le.

Fotó: Mohos Márton/24.hu


[fbcomments]