EKF / Kultúra · 2021.03.27.

Legyen Street Art Veszprémben is!

Zágrábnak utcaművészeti fesztiválja is van

Vannak épületek, amiken már csak a Street Art segíthet. Az EKF most kiírt pályázata lehet, hogy alkalmas erre? Mindenki tudna kapásból legalább három-négy olyan csúf épületet említeni, amitől rossz kedve lesz, ha ránéz.

Nálam az abszolút győztes ebből a szempontból a Veszprém Hotel, mindjárt utána következik az új körgyűrű és aluljárók betonfala kívülről, a közlekedés felől, továbbá a volt pártház és a volt szakszervezetek háza. A nagyvilágban számtalan példa van rá, hogyan lehet ilyen és hasonló építészeti melléfogásokat elviselhetővé tenni. Sőt, valami látványosat kihozni belőlük.

Street Art, Legyen Street Art Veszprémben is!
Banksy jellegzetes kislányfigurája egy londoni falfestményen

Virágzik a Street Art London, Berlin szürke betonfalain, romos tűzfalain. A legnagyobb street art művész, Banksy rajzai már bekerültek a műkereskedelembe, és árverési rekordokat döntenek. Most adták el 16,7 millió fontért azt a rajzát, amivel a brit egészségügyet támogatja a Covid idején. Szuperhősökként ábrázolja rajta az ápolónőket.


Street Art, Legyen Street Art Veszprémben is!
Banksy, a világ legismertebb street art művésze ezzel a falfestménnyel köszönte meg az orvosok és ápolók munkáját, szuperhősökként ábrázolva őket

Jó, tudom, Veszprém nem világváros. Ám azért most, hogy 2023-ban mi leszünk Európa egyik kulturális fővárosa, rajtunk lesz a világ szeme. Jó lenne, ha arra is lehetne pályázni, hogy kifessék Veszprém legrondább falait! Most nyílt meg például az utcakép fejlesztési program pályázata, illetve a kulturális-művészeti projektekről szóló pályázat, ezekben szerintem meg lehetne találni a helyét.

Street Art, Legyen Street Art Veszprémben is!
Egy zágrábi falrajz

Déli szomszédunk fővárosában, Zágrábban már térkép is a turisták rendelkezésére áll, így segítik felkeresni a legjobb falfestményeket, amik igazán látványosak. Vannak köztük viccesek, komolyak, hiperrealisták, szürrealisták és geometrikusak egyaránt. A horvát fővárosnak van utcaművészeti fesztiválja is, náluk például ez a fesztivál ír ki pályázatokat és pénzeli a festőket. Meg is van az eredménye, ezen a linken megnézhető a legsikeresebb 69 zágrábi utcai falfestmény fotója.

Veszprémben és környékén is sok jó képzőművész él valódi megmutatkozási lehetőség nélkül. Hátha kedvet kapnának a falfestészethez, ha elindulna egy street art projekt.

Street Art, Legyen Street Art Veszprémben is!
Street Art, Legyen Street Art Veszprémben is!

Ezek az érdekes falfestmények nem firkák, szó sincs bennük lázadásról, vagy mit tudom én miről, amit utálnak a konzervatívok, szóval amit nem mindenki szeret. Inkább azt mondanám, hogy a kreativitás, a világról, az életről való gondolkodás sajátos változatai. Olyan szabad alkotók megnyilvánulásai, akik nem múzeumoknak dolgoznak, hanem az utca népének, azt akarják, hogy a köztereken sokan szembesüljenek a munkáikkal.


[fbcomments]