Szórakozás / Életmód · 2016.03.15.

LEGO – Csak a legjobb lehet elég jó

Kockanapok néven, Csak a legjobb lehet elég jó szlogennel háromnapos Lego-kiállításnak adott otthont a Padányi Bíró Márton katolikus iskola tornacsarnoka március 12–14. között. A hatalmas magángyűjtemény érdekessége, hogy a látogatók kronológiai sorrendben tekinthették meg a Star Wars sorozat helyszíneinek, szereplőinek és űrhajóinak Lego-másolatát.

A kollekció, amelyet a Kockanapokon lehetett látni, a Lego 2000 óta kiadott, összesen 23 különleges és nagyon egyedi készletéből, a Star Wars Ultimate Collector Series sorozatból való. Egyebek mellett meg lehetett tekinteni a Halálcsillagot vagy éppen a legendás 10 179-es Millenium Falcont, amely a kiállítás legnagyobb darabja volt, 5174 Lego-kockából áll. Nemcsak a Star Wars-rajongók találhatták meg kedvenceiket, látható volt Középfölde teljes valóságában, vagy a híres Lego City és egy egész mozgó vidámpark. A kiállításon lehetőség nyílt egy-egy apró hiányzó darab vagy éppen egész készlet megvásárlására is, miközben azok is feltalálhatták magukat, akik csak szerettek volna egy jót legózni. Rájuk gondolva kialakítottak két játszósarkot.


A Lego a világ szinte minden pontján ismert és közkedvelt építőjáték, amely nem csak a gyerekek körében „szedi áldozatait”. Nevét a Leg godt (magyarul játssz jól) dán kifejezésből nyerte el, és Ole Kirk Christiansen asztalosmesternek a dániai Billundban 1932-ben alapított, fajátékok gyártásával foglalkozó vállalkozásából született. 1947 után kezdték a játékokat műanyagból készíteni, de akkor még sokan úgy vélték, hogy a műanyag játékok sohasem tudják felváltani a fából készülteket. A sikeres fordulatra egészen 1954-ig kellett várni, ekkor Godtfred Christiansen, az alapító fia lett a Lego igazgatóhelyettese. Forradalmi újítással felülvizsgálták az akkor még problémás, gyakran nehezen kapcsolódó rendszert, és 1958-ban született meg az igazi Lego, amelynek a minőségével már elégedett lehetett a vásárló és a gyártó is. Ennek köszönhető, hogy az 50 évvel ezelőtt gyártott elemek a ma gyártottakkal is kompatibilisek.

A Lego gyártósorai mára szinte minden kontinensen megtalálhatóak, Svájcban, Brazíliában, az Egyesült Államokban, Csehországban és 2008 óta már Magyarországon is jelen vannak, a Nyíregyházi Ipari Parkban 1250 fővel alapított gyárat a Lego Manufacturing.


[fbcomments]