Közérzet · 2016.05.09.

LECSENGETÉS? – Ködbe vesző döntések

Balog Zoltán miniszter bejelentette, hogy lezárult a köznevelési kerekasztal munkájának első szakasza. A Klik és 198 tankerülete helyett 57 menedzsmentközpont (?) nevű irányítási hely jön létre. Az állam minden intézmény teljes átvételét határozta el, amivel szemben az önkormányzati szövetségek azonnal kifejezték ellenérzésüket. Miért olyan fontos az önkormányzatoknak az iskola, hogy még a kormánnyal való összezördülést is vállalják?

A gyerekéért, unokájáért hajlandó mindenki minden áldozatra. Ezért aztán a polgárok – a települési önkormányzatokon keresztül – sokszor erőn felül, sokszor más fontos feladatok elé sorolva biztosították a helyi óvodák, iskolák lehető legjobb működését. Ezt a közösségi összefogást és akaratot törte és töri szét az intézmények állami elvétele.


A központosítás legsúlyosabb következménye a döntések ködbe veszése. Amíg az óvodáról, iskoláról szóló döntések a helyi képviselő-testületben történtek, addig a polgároknak volt rálátásuk ezekre az ügyekre. Számon lehetett kérni a polgármestert, a választott képviselőket.

A munkaidővel, feladatokkal, tankönyvekkel és mással most folyó központi „itt a piros, hol a piros” játék egyik látható célja, hogy az oktatás lehetőleg kevesebbe kerüljön, mint eddig. Félő, hogy a másik fő cél pedig az, hogy a döntéseket hozók megfoghatatlanok legyenek. A távoli hivatal a választópolgár részéről számonkérhetetlen, nekik a döntéseiket már indokolni sem kell. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy egy nagy Klik 198 tankerülete, vagy 57–58 más elnevezésű központi hivatal rendelkezik-e az intézmények fölött.

A kerekasztal tárgyalásainak első szakasza lehet, hogy lezárult, a jó irányú változások azonban váratnak magukra. Korántsem gondolhatja senki, hogy a tiltakozások feleslegessé váltak, hogy már elindultunk a valódi megoldásokat hozó valós változások irányába.

A tiltakozások, a Tanítanék mozgalom fellépése, a tüntetések, sztrájkok megállítottak egy lefelé tartó folyamatot: most a lift két emelet között áll.

Merre indulunk el vele?

Bán Mihály titkár, Pedagógusok Szakszervezete, Veszprém járás


[fbcomments]