Gazdaság · 2022.10.18.

LAKÁSHITEL – Tízmilliárdok maradhatnak a lakosságnál

Az infláció emelkedése, a jegybanki szigorítások, az egyre bizonytalanabbá váló környezet még inkább fokozzák a bankok közötti versenyt, amelynek köszönhetően jelentős összeget takaríthatnak meg a legkedvezőbb piaci lakáshitelt választók.

Az infláció a magasban, a kamatok is emelkedő pályán, a mindennapi kiadások is egyre nagyobb terhet jelentenek. Ebben a bizonytalan környezetben még jobban előtérbe kerül a bankok hitelfelvevőkért folytatott versenye, amely nagyon komoly összegről szól – derül ki a money.hu összeállításából.

Mennyibe kerül egy húszmilliós hitel?

A bankok közötti verseny eredményeként a piaci lakáshitelek az alapkamat emelkedéséhez képest visszafogottabban nőttek, és jelentős különbségek vannak a különböző lakáshitelek között. Az óvatosabb banki kamatemelések ellenére a húszmillió forintos, húszéves futamidejű, végig azonos törlesztőrészletű lakáshitelek közül a legolcsóbbak október első hetében 7,5–8 százalékos kamattal voltak elérhetőek. Ehhez 163–165 ezer forintos törlesztőrészlet társult. A legdrágább verzióknál 10 százalék körüli a kamat és a törlesztés 194–195 ezer forint. Azaz a két véglet között 30 ezer forint az eltérés havonta, a teljes visszafizetendő összegben pedig több mint hétmillió forint.


Mennyit lehet megtakarítani?

Ez a differencia önmagában is tekintélyes, de érdemes elhelyezni a piacon. Az ingatlan.com és a money.hu közös szolgáltatásával, a Hitelintézővel idén már több mint 17 ezren kalkuláltak a lakásvásárlásukhoz lakáshitelt. A money.hu becslése szerint a szóban forgó 17 ezer potenciális hitelfelvevő a legjobb konstrukcióval 510 millió, évente 6,12 milliárd, a két évtized alatt pedig több mint 122 milliárd forintot takaríthatna meg a legdrágább verziók egyikéhez képest. Ilyen nagyságrendeket jelent tehát a bankok közötti verseny, amelynek köszönhetően az alapos hitelfelvevők igen tetemes összeget spórolhatnak meg. A következő időszakban az összehasonlítás várhatóan még jobban felértékelődik a lakáshitelek piacán.

Képünk illusztráció. Fotó: modernagradnja.com


[fbcomments]