Kék / Közérzet · 2016.11.09.

KVÓTA – Egy szavazat két szemszögből

Veszprémet sem kerülhette el a leszavazott alkotmánymódosítás utószele, előbb Ovádi Péter tolmácsolta a Fidesz véleményét, majd Kész Zoltán utasította vissza az elhangzottakat.

Mint ismert, az érvénytelen és eredménytelen októberi kvótanépszavazás ellenére Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezte az alaptörvény soron következő módosítását, immár a hetediket. A négy pontból álló javaslat legfontosabb része az volt, hogy „a szabad mozgás és tartózkodás jogával nem rendelkező személyt Magyarországra csak a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelmére, az Országgyűlés által megalkotott törvény szerinti eljárásban meghozott, törvényes határozat alapján lehet betelepíteni. Tilos a csoportos betelepítés.” (Ami egyébként nem újdonság, mert a magyar törvénykezés eddig is így rendelkezett.)

Ezt a javaslatot szavazta le kedden az Országgyűlés 131 igen, 3 nem voks mellett. A Fidesz–KDNP képviselők nyilván támogatták, a Jobbik, az MSZP és az LMP képviselői nem nyomtak gombot, három független pedig – Kész Zoltán, Kónya Péter és Fodor Gábor – nemmel szavazott

Ahogyan az várható volt, a budapesti sajtótájékoztatókat követte egy veszprémi. Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi választókerületének elnöke interpretálta a párt álláspontját. Amellett, hogy megtudtuk, csak a kormánypártra számíthatunk a betelepítési kvóta elleni küzdelemben, az is elhangzott, hogy szerintük Kész Zoltán, a körzet független országgyűlési képviselője nem szavazatával egyértelműen állást foglalt a kvóta mellett. Annak ellenére, hogy megválasztásakor azt ígérte, a körzetben élők akaratát képviseli, és Porga Gyula polgármester levélben is kérte Készt, hogy – a 19 ezer veszprémi voksnak megfelelően – szavazzon igennel,.

A sajtótájékoztatón elhangzottakra Kész Zoltán közleményben reagált. Szerinte a kormánypárt igyekszik elfedni a vereségeit – az érvénytelen népszavazást és Orbán Viktor bukott alkotmánymódosító javaslatát – és egyúttal elterelni a figyelmet „kormányzásuk lényegéről, a lopásról”. Visszautasította Ovádi Péter „párttitkár többszörös hazugságait”, és kiemelte, a népszavazás eredményét figyelembe véve, annak szellemiségében foglalt állást. Azért szavazott nemmel, mert a veszprémiek 2015. február 22-én éppen a kétharmad lebontása érdekében választották meg őt, és nem azért, hogy erősítse azt.

Drahos Nikolett


[fbcomments]