Életmód · 2016.09.29.

KUTYAVILÁG – Vasárnapi program értük, velük

Amíg nem volt kutyánk, nem érintett meg különösebben a kutyások világa. Bevallom, inkább a negatívumokat vettem észre. Bosszankodtam a fel nem szedett kutyagumik miatt, morogtam, hogy felelőtlen gazdák neveletlen kutyái rettegésben tartanak és megtámadnak embereket (magam is féltem tőlük egy kicsit), kutyás barátaim rajongását látva elnézően mosolyogtam, és diszkréten viszolyogtam attól, hogy szőrös-nyálas négylábúakkal közvetlen kontaktust teremtsek. Aztán a párom unszolására beadtam a derekamat, és megérkezett hozzánk Süti, a két hónapos vizslalány…

Jó lenne egy terápiás kutya – ezzel vett le a lábamról. És bár Süti hivatalos értelemben nem az, csupán egy mókás-kajla kutyagyerek, a puszta jelenlétével új örömöket és új felelősséget, új ismerősöket, sokféle programot és mindennapi derűt hozott az életünkbe, így segítve a betegség utáni testi-lelki gyógyulást. Engem pedig ráébresztett, hogy elfogadni, megérteni és megszeretni csak megismerve lehet a kutyát, és ha az ember idáig eljut, minden félelmét, viszolygását elfelejtheti.


Kutyát tartani, kutyásnak lenni tehát jó, de mint mindent, ezt is lehet rosszul, sőt, nagyon rosszul csinálni. Október 2-án, vasárnap, az állatok közelgő világnapjához kapcsolódva sok mindenről hallhatnak, beszélgethetnek azok, akik ellátogatnak a Veszprém fényei – Összefogás az állatokért elnevezésű jótékonysági és adománygyűjtő rendezvényre. Hagyományteremtő szándékkal, figyelemfelkeltő és ismeretterjesztő céllal várják a szervezők az érdeklődőket a kutyabarát Kedvenc Nassoldába délután két órától, ahol előadások és interaktív kiállítás közvetítésével mutatják be a felelőtlen állattartás következményeit, a kiszolgáltatott négylábúak rettenetes sorsát, de egyúttal azt is, mi az, amit állatbarátként, állatvédőként, önkéntes segítőként a megmentésük érdekében tehetünk. A program este a Színházkertben folytatódik. Este fél héttől várják mindazokat – barátaikkal, családtagjaikkal és persze a kutyusaikkal együtt – akik a céljaikkal egyetértenek, remélve, hogy minél több fáklyafény gyúlik fel az áldozatul esettek, a megmentésre várók és a megmentésükért nap mint nap munkálkodók tiszteletére. A résztvevők egy rövid belvárosi felvonulás után az Íródeák Kávé- és Teaházba térnek vissza, ahol egy pohár tea vagy forralt bor mellett folytathatják a barátkozást, beszélgetést, és együtt gyönyörködhetnek a fél nyolckor kezdődő fényfestés látványában. Tavaly Székesfehérváron az első ilyen „fénysétára” több mint kétszázan indultak el, mutassuk meg mi, veszprémiek, hogy nálunk is akad legalább ennyi kutyabarát!

Terápiás foglalkozás a veszprémi gondozóházban

Terápiás foglalkozás a veszprémi gondozóházban

Délután a Nassoldánál, az esti gyülekezés idején pedig a Színházkertben szívesen fogadják az adományokat a városban működő állatvédő egyesületek és önkéntes állatvédők támogatására. Kutya- és macskatáp, konzerv, tisztítószerek, pórázok, nyakörvek, tálak, plédek, bármi, az állatvédők munkáját segítő tárgyi felajánlás és persze a pénzadomány is nagy-nagy segítséget jelent.

A tavalyi székesfehérvári fáklyás felvonulás egy pillanata

A tavalyi székesfehérvári fáklyás felvonulás egy pillanata

Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző

Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző

A 4 Tappancs Tudatos Kutyanevelési Rendszer kutyaiskoláit, valamint a Dog Garden Kutyapanzió és Kutyanapközi csapatát is bevonva a veszprémi rendezvény fő szervezője Bara Ivetta kutyatréner, habilitációs kutyakiképző. Az egy éve létrehozott Gyermekekkel a Kutyákért – Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány alapító elnökeként szívesen beszélt portálunknak a munkájukról. Jelenleg két vizsgázott terápiás kutyával, egy újfundlandival és egy golden retrieverrel dolgoznak, de folyamatban van tíz másik kutyus felkészítése is. Három megyében, több mint húsz önkéntessel vannak jelen, rendszeresen látogatják a felnőtt fogyatékosok veszprémi bentlakásos intézetét és a Máltai Szeretetszolgálat több intézményét, de hívásra óvodákba, iskolákba, sőt, akár házhoz is szívesen elmennek. A megfelelően felkészített terápiás kutyával hihetetlen eredményeket lehet elérni az általános és gyógypedagógiában éppúgy, mint az egészségügy, a gyógyítás vagy az idősgondozás területén – magyarázta Ivetta, aki ma már biztos abban, hogy neki a világban ez a feladata. És hogy miként kezdődött?  A válasz rövid és meggyőző: – Volt egy problémás kutyám…


[fbcomments]