Kutyával együtt ritkán csobbanhatunk a habokban

A nyári kánikulában nemcsak a gazdik, de a kutyák is szívesen hűsölnek, hűsölnének a Balatonban, erre azonban nagyon kevés helyen van jelenleg lehetőségük a tó környékén. Az pedig pláne ritka, hogy a gazdájukkal együtt csobbanhatnak a habokban. Az egyértelmű mindenki számára, hogy tilos a kijelölt fürdőhelyekre állatokat bevinni – kivéve a vakvezető kutyákat és az őrkutyákat.

A jogszabályban meghatározott kijelölt fürdőhelyek alatt nemcsak az elkerített strandokat kell érteni, hanem minden olyan partszakaszt is, ahol megfelelő tábla jelzi, hogy az adott vízterületet fürdésre kijelölték. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy csak arra az időszakra vonatkozik a tiltás, amire a kijelölés, azaz általában május végétől augusztus végéig, szeptember elejéig tartó nyári hónapokra.


CIMG2658

Vannak olyan területek is, amelyeket nem jelöltek ki fürdésre, de az érintett önkormányzat tiltja a kutyák fürdetését. Fontos tudni, hogy tiltani csak megfelelő jogszabállyal lehet. Ha nincs meg a jogi háttér, akkor a tábla kihelyezője vagy az a közterület-felügyelő, illetve más személy követ el jogsértést, aki el akarja zavarni a kutyást. Ilyen esetben először mindenképpen tisztázni szükséges, milyen szabály alapján lépnek fel a kutyatulajdonos ellen. Ha ezt valaki hivatalos személyként jogsértően teszi, akkor nemcsak személyes szabadságában korlátozza a kutya gazdáját, de hivatali hatalmával is visszaél. Ha egy civil próbál jogsértően fellépni, rendőrt kell hívni.

CIMG2657

Ha a gazdi együtt szeretne fürödni a kutyájával, akkor olyan helyet kell keresnie, ahol nincs külön megtiltva az állatok fürdetése, a terület nincs kijelölve fürdésre, de mégis lehet fürödni. Ez nem lehetetlen feladat, hiszen a természetes vizekben való fürdésről szóló rendelet szerint a Balatonban a tó északi és nyugati partjától mérve 500, a déli parttól mérve 1000 méteren belül szabadon lehet fürödni, kivéve a hajózási útvonalakban, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és rév-átkelőhelyek 100 méteres körzetében; a kikötők, kijelölt, zárt, vízisí közlekedésére szolgáló pályák területén és ott, ahol azt külön tiltó tábla jelzi. Tehát nincs jogi akadálya annak, hogy valaki csónakkal, vitorlással behajózzon a szabad vizekre, s ott fürödjön a kutyájával. Persze, erre nincs mindenkinek lehetősége. Olyan hely kellene, ahol már a part mellett is lehet fürödni.

A témáról bővebben a következő linken olvashat: http://www.balatontipp.hu/index.php?p=strandok&uid=28. Ez az oldal egy olyan térképet is tartalmaz, amelybe bejelölték a kutyafürdető helyeket.


[fbcomments]