Közérzet · 2022.02.01.

KUTYASZAR – Szobatiszta eb nemtörődöm gazdája

Kutyások! Írnám szívesen, hogy kedves kutyás társaim, de akikhez szólok, azok nem a kedves kategória. Szóval a kutyám nevében is kikérem magunknak, hogy az emberek megvetéssel nézzenek ránk. Mert a várost elborítja a kutyaszar. Miattatok.

Miért jó, ha az eb szobatiszta? Hát mert nem piszkítja össze a lakást és nem fenyeget a veszély, hogy reggel, zombi üzemmódban kóvályogva „aknára” lépünk. A gazdi boldog, ha az ügyes kutyus végre kivárja a sétát és a nagydolgát a szabadban végzi el. Sok kutya, sok nagydolog. De ennek nem szabadna látszódnia!

Méterenként hatalmas kupacok

Az ország egyik legszebb sétaútja a Séd partján vezet. Szinte mindenütt, de a Gizella Hoteltől a viaduktig vezető szakaszon a hányinger kerülgeti mostanában az embert. Méterenként hatalmas kupac kutyaszar hever a fűben. Ugyanígy az Erzsébet-ligetben, a színházkertben, a lakótelepek parkjaiban. De sokszor a járdákon, az épületek bejáratainál és a parkolókban is.


Mégis, hogyan gondoljátok ezt? A kutyaszar szép? Nem! Biohulladék? Ennyi erővel az is az, amit lecsúszott, kontrolljukat vesztett emberek helyeznek el a közterületek bokrai alatt. Abból aztán van is nagy felháborodás. De mi a különbség a kutya meg a hajléktalan ember ürüléke között? Semmi. Ja, hogy esett a hó és az mindent diszkréten eltakar? Jelentem, mostanra elolvadt. És el fog olvadni legközelebb is.

Minden rendes kutyás zsebében van zacskó

A füves, bokros, fás parkok arra vannak, hogy legyen hol lazítani egy kicsit. Hogy a gyerekek szabadon futkározhassanak, hogy a Séd partjáról leshessék meg a vízen úszkáló vadkacsákat, hogy megpihenjünk a padokon vagy akár egy fűre dobott pokrócon üljük körbe a piknikkosarat. Csakhogy a nemtörődöm, unintelligens, a környezetükre nem vigyázó és senkit sem tisztelő kutyások miatt ez lehetetlen.

A kutyám nevében is kikérem magunknak, hogy az emberek megvetéssel nézzenek ránk

Tele van a park szemétgyűjtő, sőt, speciális kutyakakigyűjtő edényekkel. A zacskó meg minden rendes kutyás zsebében ott lapul vagy a pórázra kötve fityeg. Spéci kis tartókat is lehet kapni hozzá, benne mindig kéznél van a higiénikus segédeszköz. Lehet, hogy nem használják? Kétlem. A gond nem velük van, hanem a kutyájuk szarát össze nem szedőkkel. Pedig szerintem ők is utálnak kutyaszarba lépni. Ha a kutyájuk lép bele, azt se nagyon szeretik. Pláne nem, ha belehempereg vagy megeszi. Mégis szívbaj nélkül rontják el mások családi sétáját, gyerekek örömét, és azokra se gondolnak, akik parkgondozó munkásként kénytelenek a változatos állagú szarkupacok között dolgozni. Miattuk gyűlölik oly sokan a kutyákat meg a gazdáikat. Engem is és ezt eléggé zokon veszem.

Kutyások! Már akit illet. Kérem, sőt követelem, hogy próbáljatok meg kultúrlényként viselkedni! Köszönöm.

Fotók: a szerző


[fbcomments]