Gazdaság / Közérzet / Egyéb · 2022.03.22.

KURATÓRIUM – Életük végéig milliós fizetések

Jó hely az alapítványi kuratórium. Több mint egytucatnyi kormánypárti politikus részesül – egyéb járandóságaik mellett – a valamelyik vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi tagsága után járó, átlagosan havi egymillió forint körüli tiszteletdíjban – írja a hvg.hu.

A kormány eddig vagy harminc, közérdekű feladatokat ellátó vagyonkezelő alapítványt hozott létre, amelyekbe több mint ezermilliárd forintnyi állami vagyont szervezett ki. Az alapítványokban legalább 250 kuratóriumi és felügyelőbizottsági hely van. Többségét volt és jelenlegi politikusok, kormánytisztviselők, kormányközeli üzletemberek foglalják el. A vagyonkezelő alapítványokat az elmúlt két évben hozták létre kétharmados törvényekkel. Tavaly áprilisban úgy módosították az összeférhetetlenségi szabályokat, hogy parlamenti és önkormányzati képviselők, polgármesterek és vezető kormánytisztviselők is beülhessenek a kuratóriumokba.

És be is ültek. A lap a teljesség igénye nélkül közöl egy listát, amelynél hosszabb azoknak a politikusoknak a névsora, akik bent ülnek a kuratóriumokban. Egyesek ezért a munkáért nem vesznek fel tiszteletdíjat. Például Navracsics Tibor volt közigazgatási és igazságügyi miniszter, egykori uniós biztos, jelenlegi kétszeres kormánybiztos, aki a tapolcai központú választókerületben egyéni képviselőjelöltként indul. Egyben a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke is. Varga Mihály pénzügyminiszter két kuratórium munkájában is részt vesz Magyar Levente külügyi államtitkár úgyszintén. Varga Judit igazságügyi, Palkovics László innovációs és Szijjártó Péter külügyminiszter is bekerült egy-egy testületbe. Schanda Tamás innovációs államtitkárnak pedig még a feleségét is delegálták az egyik alapítványba.


A tiszteletdíjról való lemondás a jövőre nézve nem jelent semmit, mert bármikor kérhetik a folyósítását. Ráadásul a kuratórium korlátlan jogkörrel rendelkezik az alapítvány forrásai fölött, így senki nem tudja megakadályozni, ha például a tízszeresére akarják emelni a fizetésüket.

Fotó: Shutterstock


[fbcomments]