Egyéb · 2021.07.14.

Kunetz kontra Kásler – veszprémi adatokkal

Kásler Miklós „mindenrealkalmas” Emmi-miniszter azt állította nemrég, hogy a magyar egészségügy meg sem rendült a járvány alatt és ezrével térnek vissza a dolgozók a betegellátásba. Vele szemben Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő statisztikai adatokkal hívja fel a figyelmet, hogy a negyedik hullám küszöbén ideje lenne szembenézni a valósággal.

A mostanra harmincezernél is több Covid-áldozat mellett csak tavaly ötszázezer magyar beteg nem jutott megfelelő fekvőbeteg ellátáshoz, az idei első fél év pedig még tovább rontja a képet – állítja a szakember. Az elhunytakat cinikus módon „járulékos veszteségként” szokás emlegetni, miközben a számok mögött egyéni sorstragédiák rejlenek.

Kunetz Zsombor a későn diagnosztizált daganatos betegek, a kardiológiai szakellátásra, valamint a szív- és egyéb szervtranszplantációra várók életben maradási esélyeinek ijesztő romlásáért az elhibázott járványintézkedéseket okolja. Állítja, hogy „a járványkezelés idején a szervezetlenség, a koncepciótlanság, a hozzá nem értés és a kapkodás miatt gyakorlatilag leállt az egész egészségügyi ellátórendszer. A háziorvosokat és a szakdolgozókat oltóközpontnak és telefonközpontnak használták, miközben olyan adminisztrációs terhet raktak a nyakukba, amit a kormányhivatalok helyett végeztek el. A szakrendelők dolgozóit kórházi Covid-ellátásra vezényelték, míg a kórházi orvosokat összevissza helyezték.”


Számos halasztható műtéti beavatkozás maradt el az elmúlt másfél évben, így bizonyos beavatkozások tekintetében a várólisták hossza is jelentősen megnőtt. Kunetz Zsombor ezt egy áprilisi összegzésében elemezte, megemlítve egyebek között, hogy nyitott szívműtétre közel háromszáz napot kell várnia a jelenleg listán szereplő 843 betegnek. 

Veszprémi példa is igazolja, hogy miközben az elmúlt hat hónapban egyetlen térdprotézisműtét sem történt a Csolnoky Ferenc Kórházban, a várakozók száma 261, a legutóbbi tervezett időpont pedig 2023. február 24., vagyis 591 nap. Csöppet sem vigasztaló, hogy Győrben és Zalaegerszegen ezer(!) napnál hosszabb a várakozási idő. Csípőprotézis-műtétre Veszprémben 174-en várnak. Az elmúlt fél évben 9 ilyen operációt végeztek el. A legutóbbi tervezett időpont 2022. július 14., a várakozási idő 366 nap. 

Ami pedig a betegellátásba visszaáramló ezreket illeti, remélhetőleg jut belőlük ide is. A kórház honlapján látható, hogy szakorvosokat, rezidenseket várnak gyakorlatilag az összes orvosszakmában, de a szakasszisztencia, az adminisztráció, a karbantartás, a gazdálkodás és az üzemeltetés területén is sok a betöltetlen munkahely.

Foto: rakgyogyitas.hu


[fbcomments]